Recep, Şaban derken işte geldi Ramazan. Ramazan arabi ayların dokuzuncu oruç tutma ayı. Oruç, niyet ederek, tan yerinin ağarmasından, güneş batıncaya kadar yemek, içmek ve cinsi ilişkiden uzak durularak yapılan bir ibadettir.

Oruç; yalnızca Allah Zülcelal Hazretlerinin emrini yerine getirmek ve yüce rabbimizin rızasını kazanmak için tutulur. Allahu Teâlâ’nın bütün emirlerinde olduğu gibi oruç ibadetinde, sayılamayacak kadar birçok hikmetler aynı zamanda insan için maddi manevi faydalar vardır.

Oruç iyi bir irade terbiyesi, bütün kötü alışkanlıklardan, uzaklaştıran çok güzel iyi huylar kazandıran bir ahlaki eğitimdir. İnsana Allah’u Telala’yı hatırlatılarak sorumluluk duygularını geliştirir. Davranışlarını kontrol altına alarak bütün kötülüklerden uzaklaştırır.

Oruç tutan kimse açlığın ne olduğunu bizatihi tattığı için fakirlerin sıkıntısını anlar.

Bilir ve onlara yardım elini uzatarak toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunur.

Kuran’ı kerimin bakara suresi ayet 183(EY İMAN EDENLER ORUÇ SİZDEN ÖNCEKİ ÜMMETLERE FARZ KILINDIĞI GİBİ SİZEDE FARZ KILINDI TAKİ KARUNASINIZ).

Oruç bu ayeti kerime ile Müslümanlara farz kılınmış oluyor. Bilindiği gibi oruç İslam’ın beş temelinden biridir. Nefisle mücadelenin arzu ve istekleri frenlemenin en başta gelen yollarından biridir. Hayata yaşamanın lezzetini, iradenin kıymetini tattıran en güzel bir haslettir. Aynı zamanda nefse çok ağır gelmesi ve bir takım mahrumiyetle güçlükleri beraberinde bulundurması sebebiyle insanlara çok meşakkatli gibi görünür.

Bu bakımdan önce namaz sonra zekât ve bilahare de oruç farz kılınmıştır.

Peygamber efendimiz Resul ü Ekrem (s.a.v) in bir hadisi şerifinde söyle sıralanmıştır: İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır. Allahtan başka ilah bulunmadığına, Muhammed A.S.’ında Allahın resulü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak zekat vermek ramazan orucunu tutmak ve Beytullah’a hac etmektir. Oruç peygamber (S.A.V) Efendimiz’in hicretinden bir buçuk sene sonra farz kılınmıştır. Orucun birçok ruhi ve bedeni faydaları olduğu gibi esas olan özelliklerinden birisi, riyadan ve gösterişten uzak olarak tam bir ihlas ve samimiyetle yerine getirilmiş olmasıdır. Bu bakımdan da bir hadis i kutside şöyle buyurmuştur; “Oruç benim içindir ve onun mükafatını ancak ben veririm.

Oruç tutulacak günler sayılı gülerdir bu günlerde ramazan ayının gülleridir. Öyle gözde büyütülüp korkulacak kadar uzun ve usanç verici değildir. Samimi olarak mazereti olarak, bu oruçtan muaf tutulmuşlardır. Hastalık, yolculuk gibi durumlarda oruç tutma mecburiyeti yoktur. Bunun gibiler iyileştikleri ve seferden döndükleri vakit tutamadıkları günler sayısınca oruçlarına kaza ederler. Yaşlılık dolayısıyla artık oruç tutamayacak olanlar ise oruç borçlarını fidye vermek suretiyle ödeyeceklerdir

Oruç bir fariza olmakla beraber görüldüğü gibi hasta, yolcu, güçsüz kimseler için bazı kolaylıklar getirilmiş ve zorlama yoluna gidilmemiştir. Bu kolaylığın getirilmesi orucun nefse eziyet vermekle veya nefis terbiyesi için ona takatinin üstünde yük yüklemekle ilgisi bulunmadığına da göstermektedir.

Her kim kendi gönlün rızası ile bir iyilik yaparsa, bu kendisi için daha faydalıdır. Yani kim fidye öderken gerekenden fazlasını verir yahut bir yoksul yerine daha fazla yoksul doyurursa ve bunu gönül rızası ile yaparsa bu kendisi için daha hayırlı olur.

Oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır zorda olsa oruç tutmanız sizin için fidye vermekten ve kazaya bırakmaktan daha hayırlıdır.

Fidye; bir sadaka i fitir miktarı olup, bir fakiri sabah akşam doyurmaya yetecek miktardır.

Yazımı peygamber (S.A.V) Efendimiz’in Şaban ayının son günü hutbesiyle son veriyorum.

Ey Müslümanlar; üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (kadir gecesi) bin aydan daha hayırlıdır. Allahu Teala bu ayda her gün oruç tutulmasını emretti bu ayda geceleri teravih namazı kılmakta sünnettir. Bu ayda Allah için ufak bir iyilik yapmak başka aylarda farz yapmak gibidir. Bu ayda bir farzı yapmak, başka ayda yetmiş farz yapmak gibidir. Bu ay sabır ayıdır. Sabredenin gideceği yer cennettir bu ay iyi geçinme ayıdır. Bu ayda müminlerin rızkı artar, bir kimse bu ayda bir oruçluya iftar verirse günahları af olur, hak telalanın cehennem ateşinden azat eder. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir. Saygılarımla.