Evet, saygı değer okurlarım. Günlük beş vakit namaz yani sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı ile Cuma günü ile Cuma namazı Müslüman’ım diyen her Müslüman’ın üzerine borçtur ve farzdır. Sünnetleri ile beraber kılınır, vacip olarak iki de bayram namazımız vardır.

Ama esasında farz olmayıp fakat Peygamber (S.A.V.) Efendimizin kılmış olduğu ve biz ümmetlerine de tavsiye ettiği ve büyük sevaba nail olacağımızı beyan ettiği, hadisleri ile açıkladığı namazlar vardır. Bunlarında kılınmasında Allah Zülcelal Hazretlerinin hoşnutluğunu kazanmış oluruz. Zaten mevzu bahis olunanda yaptığımız her hayırlı işte Allah-u Teala’nın rızasını kazanmak değil mi? Öyleyse bu namazları da kılalım. Birde işrak namazı, sabah güneşin doğmasından 45 dakika sonra kılınan iki rekat namazdır. Ancak işrak vakti çok kısadır. Yani güneşin doğmasından 45 sonra kılındığı gibi vakti de 20 dakikadır.

Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz bir hadisi şerifinde söyle bulunmaktadır; “Bir kimse ki sabah namazına gider, camide kıldıktan sonra biraz oturup güneş doğuncaya kadar zikir eder, Kuran okuyup meşgul olup güneşin doğmasından 45 dakika sonra 2 rekat işak namazı kılarsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur (ihya C 1 sayfa 336)

İkincisi işrak namazından sonra yani duha (kuşluk ) namazı başlar. Duha namazının vakti geniştir. Yani güneşin doğmasında 45 dakika sonra işrak namazının arkasından başlar, öğlene 45 dakika kadar vakti devam eder. Fakat her namazın en faziletli olduğu bir vakit olduğu gibi duha namazının da en faziletli olduğu an, güneşin doğmasından tam iki saat sonra kılınmasıdır.

Peygamber  (S.A.V.) Efendimiz duha namazı hakkında şöyle buyuruyor; “Kim iki rekat duha (kuşluk) namazı kılarsa o kimse kafil kimselerden olmaz. Kim duha namazını 4 rekat kılarsa Allah Zülcelal Hazretleri nezdinde ibadet eden kimselerden olur. Kim ki bu namazı 6 rekat kılarsa o gün ona duha namazı olarak kafi gelir. Yine kim ki bu namazı 8 rekat kılarsa Allah-u Teala kendisine itaat eden kimselerden kabul eder ve kim ki bu duha namazını 12 rekat kılarsa Allah-u Teala ona Cennette bir köşk yapar.

Üçüncüsü ise evvabin namazı. Evvabin Namazı akşam ile yatsı namazları arasında kılınan namazdır. Evvabin (tövbe eden Allah’a sığınan manasına gelir) Peygamber (S.A.V.) Efendimiz her akşamdan sonra yani yatsıdan evvel 6 rekat Evvabin namazı kılmıştır ve ashabına da kılmalarını bizzat tavsiye etmiştir. Esasında evvabin namazı ise tövbe eden Allah’a sığınan demektir.

Dördüncüsü ise Teheccüt namazıdır. Teheccüt, Arapça bir kelime olup, hem uyumak hem de uyanmak manalarına gelmektedir. Dini bir kavram olarak teheccüt namazı ise yani gece kılınan namaz demektir. Yatsı namazından sonra uyumadan veya bir süre uyuyup kalkıp kılınan gece namazlarının tamamı için teheccüt namazı ifadesi kullanılmaktadır. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz kendisinin devamlı kıldığı gibi ashabına da bu teveccüt namazının sevabı çok bir ibadet olduğun söyleyerek kılmalarını tavsiye etmiştir.

Allah Zülcelal Hazretleri Kuran-ı Kerim’in İsra Suresi 79. Ayetinde şöyle buyurmaktadır; “Geceleyin de sana mahsus fazla bir namaz içinde uykudan kalk teheccüt kıl. Rabbinin seni bir makamı mahmuda göndermesi yakındır.” Ey Resulüm. Bir de sana ait olmak üzere gece kalkıp namaz kıl. Yani bu gece namazı sana mahsus bir namazdır. Bu namazı da kıl ki böylece rabbin seni makamı mahmuda yani herkesin erişemeyeceği o yüce makama erdirsin.

Burada Allah-u Teala bu gece namazından sana ait olmak üzere diye bahsedilmesiyle buradan Resulullah (S.A.V.) Efendimize aittir, müminlere gece namazı kılmayacakları manasına gelmez. Bizler de bu gece namazını kılarız. Tabi Resulullah (S.A.V.) Efendimiz kılmakla mecbur kılınmıştı. Evet bizler için teheccütü kılmak mecburiyeti sorumluluğu yoktur. Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz teheccüt namazını devamlı olarak kılmıştır.

Yine Allah-u Teala Kuran-ı Kerim’in isra suresi ayet 80 de şöyle buyuruyor; “ Ve deki Rabbim beni gireceğim yere doğrulukla girdir, çıkacağım yerden doğrulukla çıkar ve tarafından bana hakkıyla yardım edici delil ver.”

Burada Ey Resulüm, gece kalkıp teheccüt namazını kıl ve şöyle dua et. Ey rabbim beni gireceğim yere doğruluk ve güzellikle girdir. Çıkacağım yerden de aynı şekilde çıkar ve bana tarafından bir kuvvet ihsan eyle.

Nafile namazların Allah Zülcelal Hazretlerine karşı kulun sevgisini, özlemini ve aynı zamanda da bağlılığını göstermiyor mu? Burada şu ifade de çıkmıyor mu? Rabbim ben seni çok seviyorum. Zikretmeyi, şükretmeyi sevdiğimden bana farz kıldığın 5 vakit namaz az geliyor ve böylelikle ben namazlarımı artırıyorum. Benim geçmiş günahlarımı affet ve bağışla. Çünkü sen çok affedici ve bağışlayıcısın. Saygılarımla.