Ekonomisi felç olmuş ülkenin yeniden imarı için 800 milyar dolar bütçeye ihtiyaç olduğunu ortaya çıkmıştır.

            SAVAŞ MERKEZİ UKRAYNA COĞRAFYASI,

                    KARAR MERKEZİ AFRİKA KITASI

        Batı dünyasının sömürgeci sistem üzerinden küresel güç merkezlerinide tehdit eden davranış biçimleri Ukrayna coğrafyasında Batı, Rusya ile savaşı ortaya çıkarmıştır.

        Ukrayna halkının  evlerinden, ailelerinden, işlerinden ayrılmaları, göç etmeleri ve kendilerine yeni ülkelerde yeni yurtlar edinmesi ile yeni sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

        Ekonomisi felç olmuş ülkenin yeniden imarı için 800 milyar dolar bütçeye ihtiyaç olduğunu ortaya çıkmıştır.

        Batı ise sömürgeci emellerinden vaz geçmeden savunma sanayisinin tekrar eski günlerine dönmesi için AB ülkeleri dahil bir çok ülkeyi bünyelerinde bulundurdukları teçhizat ve mühimmatları Ukrayna’ya vermelerini istemektedir. Bu durum ülkelerin kendi savunma sisteminde zafiyet ortaya çıkarmaktadır.

        Yeni savunma ürünleri ve teknolojilerini almalarını isteyerek ülkeleri borçlandırmakla kalmayıp, ülkelerin savunma bağımlılıklarını teknolojik esirlik ile yeni savunma ürünleri üzerinden tamamen kontrol altına almak istemektedir.

        Bütün bunları gelişmiş ve refah ülkelerinden isterken, sömürgeci ülkelerden elde ettikleri ham maddelerin kontrollerini kayıp etmeleri durumunda, savunma ürünleri de dahil olmak üzere bir çok ürünleri üretmekte sıkıntı çekecekleri gibi ekonomi ve üretim olarak geriye dönüşlerinin başlamasıyla güç ekseni değişiminin ortaya çıkmasını kabul etmiş olacaklardır.

        Kıtalardan güç değişimi merkezi olarak Afrika kıtası ile Avrasya kıtası öncü rolleriyle, buradaki ülkeler ortaya çıkarken Türkiye, Rusya ve Çin bölge ülke liderleri için örnek ülkeler olarak kabul edilmeleri ve aslında batı ile savaşın Ukrayna coğrafyasında, karar merkezinin ise sömürülen ülkeler üzerinden kendi kimliklerine dönmek için mücadele eden ülkeler tarafından karar verileceğini ortaya koymaktadır.

        Kim nerede kazanacak ve savaş nasıl sona erecek batının sihirli sözleri olan barış ve demokrasi vaat eden politikalarının yerlerini nelerin alacağı ve bu durumun yeni dünya şekillenmesinin karar merkezi olarak ortaya çıkmaktadır.

        Batı Irak, Libya, Suriye, Afganistan, Vietnam, Kore dahil olmak üzere dünyanın bir çok coğrafyasında sihirli sözler politikası ile ülkelerin yeraltı ve yer üstü zenginliklerini kullanması ile ülke bu günlere gelmesinin sonunun geldiğini yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip ülkelerin kendi kaynaklarını yerli ve milli politikalar ile kontrollerine almaları haklı olarak kimlik ispatlarıyla beraber ortaya çıkmaktadır.

        Bu durum sömürülen ülkelerin bağımsız ülke olmalarını ve kendi kararlarını almalarını sağlarken, ekonomik olarak zayıflatılmış ve teknolojik olarak geri kalmış ülke konumlarından çıkmaları için yeni ittifak yapıları oluşturmaları, eğitimden sağlığa kadar bir çok alanda yapılanma süreçlerine ivedilikle dönmeleri gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

        Batı, Ukrayna coğrafyasında kendisi için tehdit unsuru olarak gördüğü Rusya ile mücadele ederken, batı kendi çıkarları için  Ukrayna’nın işlenmemiş madeni zenginliklerine ulaşabilmesi için Ukrayna devletini batıya borçlandırarak Ukrayna’nın zenginliklerini elde etmek istemektedir.

        Rusya’nın zayıflatılması ve kendi kontrollerinde bir Rus yönetimi oluşturarak Rusya’nın SSCB döneminden kalan miraslarıda dahil olmak üzere Çin’e karşı Kafkasya’da hakimiyeti ele geçirerek Türkiye’de dahil olmak üzere oluşmak üzere olan yeni dünya sisteminin dışına atılmasını sağlayarak kontrolleri altına almak istemektedirler.

        Bu durumun cevaplarını Türkiye Irak üzerinden planlanan Kalkınma Yolu projesi, Suriye’nin Kuzeyinde DEAŞ ideolojisini ve sözde PKK Terör Devleti kurulması hayallerini yaptığı müdahalelerle sonuçsuz bırakırken, Orta Doğu, Kafkasya, Afrika ve Uzak Doğu’da oluşturdukları yeni ittifaklar ve anlaşmalar ile cevaplar vermeye devam edilmektedir.

        Batının yaşamsal kaynaklarının olduğu Afrika kıtasında bütün bölge halkları ile beraber, Türkiye  Ekonomik ve Siyasi olarak, Rusya askeri ve savunma sistemleriyle, Çin ise ekonomik yardımlarıyla alt yapı yatırımlarıyla bölge halkları ve yönetimleriyle beraber hareket ederek batının gerçek yüzünün Afrika kıtasında yaşayan halklar nazarında daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, batının bölgede rahat hareket etmesinin sonunun geldiği gerçeğini batıya hatırlatmış olmaktadır.

        Batı Ukrayna cevabını Irak, Suriye, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa kıtası içinde yapılan eylem ve mücadele ile alırken dünyanın yeniden şekillendiği gerçeğini görmesi ve yeni dünya düzeni kurulurken sömürgeci söylemlerin değil paylaşımcı ve gerçekçi söylemlerin kabul  gördüğünü ve edildiğini görmesi gerekmektedir.

Mehmet BOZKUŞ

KAFKASSAM