Kuran-ı kerimin ucurat suresi ayet 10: İslam’ın getirdiği cihan kardeşliğinin tarihte benzeri yoktur. Çünkü bu kardeşlik, Allah sevgisine, onun hoşnutluğuna, dayanan kur-andan kaynaklanan bir kardeşlik.

Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimizden süzülüp gelen bir kardeşliktir. İçinde kişisel çıkarlar menfaatler, dünyevi maksatlar yoktur. Bu bakımdan araları açılan iki Müslüman’ın aralarını hemen düzeltmek müminlere farzdır. Hiç kimse bu hizmeti yapmazsa günahkâr olur. Allah-u Teâlâ’dan korkunda bozuşmayın, bozuşursanız da barışmaktan kaçınmayın.

Yine uçurat suresinin 11. ayetinde İslam, vakar, edep, terbiye, nezaket ve nezahat temeli üzerine kurulu bir dindir.

Müslüman denilince bu temel üzerinde gelişip şekillendiren kimse demektir. O halde İslam topluğu içinde birbiri ile alay edenler olmamalı. Birbirini kıracak anlamda lakaplar takılarak çağrılmamalıdır. Kuran bu bir ilahi olarak bildiriyor ve yasaklıyor. İslam’dan kaynaklanan Müslüman ve mümin ismi isimlerin en güzeli, sıfatların en şereflisidir. Başka kötü sıfatlar takmak takanı bu şereften uzaklaştırır.

Yine uçurat suresi ayet 12 zann, bir belirti bir iz ve benzeri alametten ortaya çıkan fakat kesin olmayan bir bilgidir. Diğer bir alamet ve delil elde edilirse bilgiye dönüşür. Aksine onu doğuran alamet ve iz zayıflarsa kurutluya dönüşür. Bunu için kur-an zann ile hükmetmenin isabetsiz olduğuna işaret ederek zannın bir kısmının günah olduğunu belirtiyor.

Yine ucurat suresi 13. ayet kur-an bu ayette soy sopla övünmenin gururlanmanın, yersiz ve anlamsız olduğunu belirtiyor. Çünkü hepimizin bir erkek ve bir dişiden yani adem ile Havva’dan yaratıldığımızı, soy bakımından bir noktada birleştiğimizi hatırlatıyor. İslam’a göre en şerefli, en itibarlı ve soylunun Allah tan en çok saygı ile korkup kötülüklerden en çok sakınan kimse olduğu açıklanıyor. Kur-an kişiye ana babasına atalarına göre değil iman ve ameline göre değer veriyor.

Kur-anı kerimi doğru ve güzel bir şekilde anlaya bilmek için İslam’ın ilk üç kuşağını anlayış ve açıklamalarını esas almalıdır.

  1. Birinci kuşak (SAHABE) kur-anın nazili ile peygamber efendimizin anlayış ve açıklamalarının hayata geçirilişi.
  2. İkinci kuşak(TABİİN) ilk kuşakla iç içe yaşamış Resulallah’tan aktarılanı bizzat onlardan dinlemişlerdir.
  3. Üçüncü kuşak olan (TEBEÜT, TABİİN) ise ikinci kuşakların öğrencileridir. Bu üç kuşat ayetlerin nüzul sebepleri bilmektedir. Saygılarımla.