Histerik kişilik bozukluğunda kişi, dikkat çekmek ve çevresindeki insanlar tarafından kabul görme ihtiyacının yüksekliği ile bir şekilde kendini belli etmeye çalışan kişiler olarak tanımlanabilir. Bu kişiler yaşadıkları olayları dramatize ederek, abartarak, üstelik olmayan veya yaşanmamış olayları anlatarak dikkat çekmeye çalışırlar. Bu kişiler dış görünüşlerine ve çekici olmaya da çok özen gösterirler. Ayrıca bu kişilerin narsistik özellikleri de bulunmaktadır. İkili ilişkilerde çabucak samimiyet kurabilir ve bir anda da reddedilme korkusu da yaşayabilmektedirler. Histerik kişilik bozukluğu olan kişiler olayları o kadar abartılı anlatırlar ki, rol yapıyorlarmış gibi görünebilirler. Bu kişilerin temelde yaşamış oldukları bir takım cinsel korkuları ve zarar görmüş duyguları olsa bile kişi bunu hal ve hareketlerinde belli etmeyebilir. Kişi bunu davranışlarına yansıtmaz.

Histerik kişiler duygulanımlarında ani değişimler yaşayabilirler. Herhangi bir işe isteyerek başlarlar ve bir anda çabucak bu istekleri kaybolabilir. Kişi ilginin üzerinde olmak istediği için ve dikkat çekmek için ses tonunu da buna göre ayarlamaktadır. Örneğin etkileyici bir ses tonu kullanarak karşı tarafın ilgisini ve dikkatini kendi üzerine çekmeyi başarabilir. Histerik kişiler yaptıkları işten ve günlük yaşamış oldukları olaylardan haz almak istemektedir. Normal tekdüze bir yaşamı tercih etmeyebilir. Örnek verecek olursak bu kişilerin özünde dikkat çekmek olduğu için normal ve günlük hayatımızda giydiğimiz kıyafetler yerine günlük hayatta daha çok abartılı ve gösterişli kıyafetler tercih edebilir. Bunu sadece çevresi tarafından göz önünde bulunmak istediği için yapmaktadır. Bu kişilerin haz duygusunun tatmin olması çok önemlidir. Herhangi bir kişiye karşı haz duymadıkları zaman bile hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bu yüzden arkadaş veya evlilikleri uzun sürmez çok çabuk eş veya arkadaş değişikliği yaşamaktadırlar

Histerik kişilik bozukluğunun tedavisi nasıldır?

Bu kişilerin tedavi aşamasında farklı sebeplerle psikoloğa başvurabilirler. Bireysel psikoterapi hastaya olumlu derecede etkili olabilir. Bu bozukluğa sahip olan bireylerin birçoğu hastalığını kabul etmez ve psikoloğa başvurmazlar. Kimileri ise tedaviyi yarıda kesebilir. Bir kısmı da tedavi önerilerini kabul etmez reddeder. Bilişsel davranışçı terapinin de önemli derecede etkili olduğu görülmüştür. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde tedavinin olumlu gitmesi için terapistin hastaya karşı yönelimi de çok büyük önem taşımaktadır. Tedavide ki amaç hastanın bastırılmış duygularını ortaya çıkartmak ve bunun farkında olmalarını sağlayıp ona göre ilerlemek gerekmektedir.  Histerik kişiler aynı zamanda terapistten de ilgi ve alaka görmek ister. Yani tedavi sürecinde terapistten destek görmek isteyebilir. Bunun sonucunda tedavi sürecini olumlu etkileyebilir.

Saygı ve Sevgilerimle…

Psk. Hatice ÖZTÜRK