Bağımlılık nedir?

Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan  bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi;  bırakma isteğine rağmen bırakılamaması,  aynı etkiyi elde edebilmek için giderek alınan madde miktarının artırılması ve  maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumudur. Birçok bağımlılık yapan madde bulunmaktadır. Bunlar arasında alkol, uçucu maddeler, kafein, esrar, tütün ürünleri, opiyatlar yer almaktadır.

Madde Bağımlılığı Nasıl Başlar?

Madde bağımlılığı genellikle ergenlik döneminde başlar ve daha çok arkadaş aracı ile başlar. Çevrenin etkisi büyüktür. Ergenliğin ilk dönemleri çok önemlidir. Bu dönemde çocuğun anne-babasıyla iletişimi de çok önemlidir. Anne-babadan kopan genç, arkadaş çevresiyle daha çok vakit geçirmeye başlar. Toplum da yer edinmeye arkadaş çevresi etmek için çabalar. Bu dönemlerde arkadaş çevresi ön plandadır. Çünkü bu dönem de aileyle çatışma başlar.

Madde Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

  • Aile üyelerinin madde kullanması: Aileden herhangi birinin madde kullanması, bireyi madde kullanımına iter. Genellikle aileyi örnek alırlar.
  • Merak Etme Duygusu: Maddenin ne olduğunun bilmeyen kişiler meraklarından dolayı kullanmaya maruz kalırlar.
  • Özenti: Ne yazık ki kullanımının önemli faktörlerinden biri de bireyin, arkadaşını örnek alıp kullanmaya başlamasıdır. Kişi böylece hem merak ederek hem örnek alarak kullanmaya başlar
  • Okuldaki başarısızlık: Birey okulda başarısız olup aileden çekindiği zaman aileden ve problemlerden kaçıp farklı ortamlara girebiliyor.
  • “Hayır” diyememek: Ailenin çocuklarına baskı yapması, kendini savunma hakkı vermemesi, her şeye evet diyerek yetiştirmesi birey de özgüven azalır ve kendini savunmada zorluklar yaşar.
  • Sosyal Çevrenin Etkisi: Madde bağımlılığının en önemli nedenlerinden biri, bireyin yanlış ortamlara takılmasıdır.

Tedavi Süreci Nasıldır ?

Tedavinin süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Tedavide ilaç tek başına yeterli değildir. Kişinin kendini tanıması, madde kullanma davranışını öğrenmesi, madde kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesini gerekir. Bireysel ve grup terapileri yararlı olmaktadır. Terapilerde ve eğitimlerde ailelerin yanında olmalı onların savaşma gücünü artırır. Ayrıca bağımlılık tekrarlayan bir hastalıktır. Bu yüzden tedaviyi yarım bırakma veya tamamladıktan sonra birkaç ay içerisinde başlama oranları yüksektir. Özellikle o birkaç ay sürecinde yakınlarının dikkat etmesi gerekir.

Saygı ve Sevgilerimle…