Kurutmalık–Turşuluk Sezonu Açıldı: Fiyatlar Yüksek, Talep Zayıf
Kurutmalık–Turşuluk Sezonu Açıldı: Fiyatlar Yüksek, Talep Zayıf
İçeriği Görüntüle

Yapı ruhsatlarında büyük artış

TÜİK’in açıklamasına göre, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 47,4 oranında artarken, daire sayısında yüzde 90,3, yüzölçümde ise yüzde 61,8’lik bir artış yaşandı.
Bu dönemde verilen yapı ruhsatlarının toplam yüzölçümünün yüzde 85,1’i belediyeler, yüzde 14,9’u ise diğer yetkili idareler tarafından düzenlendi.

Kullanım amacına göre en yüksek payı, 40,3 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar aldı. İkinci sırada 5 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar yer aldı.

Yapı kullanma izin belgeleri de yükseldi

Aynı dönemde yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı yüzde 18,1, daire sayısı yüzde 44,3 ve yüzölçüm yüzde 30,2 artış gösterdi. Toplam yüzölçümün yüzde 85,5’i belediyeler, yüzde 14,5’i diğer yetkili idareler tarafından verildi.

Yapı kullanma izin belgesi verilen binalarda da en yüksek payı 18,4 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar aldı. Bunu 3,5 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar izledi.

Arındırılmış verilere göre gelişmeler

Takvim etkilerinden arındırılmış serilere göre, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 45,4, daire sayısı yüzde 87,4, yüzölçüm ise yüzde 59,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki çeyreğe kıyasla 2025 yılı ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 21,7, daire sayısı yüzde 44,1 ve yüzölçüm yüzde 33,5 artış gösterdi.

Yapı kullanma izin belgelerinde ise takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla bina sayısı yüzde 15,1, daire sayısı yüzde 40,2, yüzölçüm ise yüzde 26,8 yükseldi. Bir önceki çeyreğe göre ise bina sayısı yüzde 1,6, daire sayısı yüzde 8,3 ve yüzölçüm yüzde 5,9 oranında arttı.

Kaynak : PHA

Kaynak: RSS