- Meclis yerleşkesine konulan otomatik depozito iade makineleri ile personelin Sıfır Atık uygulamasına teşvik edilmesi amaçlanıyor
ANKARA (AA) -Meclis yerleşkesine iki otomatik depozito iade makinesi yerleştirildi.
Halkla İlişkiler Binası ve Otoparka Yerleştirildi
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, milletvekilleri ve Meclis personelinin kullanımı için temin edilen otomatik depozito iade makineleri, Halkla İlişkiler Binası'nın girişi ile personel kapalı otoparkının ikinci katına konuldu.
Atık Başına Ücret Cebe
Milletvekilleri ve personel, üzerinde "depozitosu olan ambalaj (DOA)" logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını bu makinelere iade edebilecek. Her bir ambalajın depozito bedeli, "DOA" mobil uygulaması üzerinden oluşturulan kişisel e-cüzdan hesaplarına yatırılacak.
Makine Bakımları Düzenli Yapılacak
Makine dolum ve bakım işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) personeli tarafından düzenli olarak gerçekleştirilecek. Sistemle, ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması ve çalışanların sıfır atık uygulamalarına teşvik edilmesi amaçlanıyor. İlerleyen dönemde TBMM'deki makine sayısının artırılması planlanıyor.
Sistem 7 Bölgeye Yayılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen Depozito Yönetim Sistemi, 2019'da pilot ilçe olarak Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde başlatılmış, Şubat 2025 itibarıyla da Sakarya'da uygulanmaya başlanmıştı. Projenin Sakarya'nın yanı sıra Samsun, Erzurum, Konya, Gaziantep, Mersin ve İzmir'de de hayata geçirilmesi hedefleniyor. Ankara'da halihazırda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ana Hizmet Binası, TÜÇA Binası ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de DOA iade makineleri bulunuyor. TBMM de bu uygulamayı başlatan kurumlar arasındaki yerini aldı.





