İsrail'in saldırıları sonucu 7 Ekim 2023'ten beri 150 binden fazla kişinin öldüğü veya yaralandığı Gazze'de, yardım girişinin engellenmesi nedeniyle de şu ana kadar en az 57 kişi açlıktan yaşamını yitirdi.
Bombaların gölgesinde ayakta kalmayı başaranlar şimdi açlık, susuzluk ve hastalıklarla mücadele ediyor. En büyük bedeli ise bebekler, çocuklar ve kadınlar ödüyor.
Ateşkesi bozan İsrail, 2 Mart 2024’te Gazze’ye tüm insani yardım geçişlerini durdurdu. O tarihten bu yana gıda, yakıt, ilaç ve su girişlerini engelliyor.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre Gazze’deki yaklaşık 2,4 milyon kişinin tamamı, yaşamını sürdürebilmek için dış yardıma bağımlı hale geldi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’de yaşayanların yüzde 100’ünün “ağır gıda güvensizliği” içinde olduğunu, kıtlık riskinin her geçen gün daha da arttığını açıkladı.
İsrail'den Gazze'de işgali genişletme planı
İsrail güvenlik kabinesi, son olarak 5 Mayıs'ta Gazze’de işgali genişletmeyi ve yeni "tampon bölgeler" oluşturmayı içeren saldırı planını onayladı. Plan, ordu birliklerinin işgal ettiği bölgelerden geri çekilmemesini ve Filistinlilerin Gazze’nin güneyine zorla göç ettirilmesini öngörüyor.
İsrailli askeri uzman Amos Harel, bu planın Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamayacağını, aksine askeri başarısızlık, esir kayıpları ve derinleşen bir insani felaketle sonuçlanacağını belirterek, “Gazze’de yeni bir felakete doğru gidiyoruz” uyarısında bulundu.
Çoğu bebek ve çocuk 57 kişi açlıktan öldü
Gazze'deki Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in yardım girişini engellemesi nedeniyle şu ana kadar en az 57 kişi açlıktan yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin büyük kısmını bebekler, küçük çocuklar ve kronik hasta yaşlılar oluşturuyor.
Bu listeye dahil olan son bebek, Gazze kentindeki Rantisi Çocuk Hastanesinde 3 Mayıs tarihinde 4 aylıkken hayata gözlerini yuman Cinan Salih es-Sekkafi oldu. Sekkafi, yetersiz beslenme ve ileri derecede susuzluk nedeniyle hayatını kaybetti. Hastane kaynakları, ellerindeki mama, tıbbi besin ve sıvı desteğinin tamamen tükendiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, İsrail’in BM ve uluslararası kuruluşların yakıt depolarına erişimini engellediğini, bu nedenle hastanelerde sadece birkaç günlük yakıt kaldığını açıkladı.
“Hastanelerde jeneratörler durursa, yenidoğan üniteleri ve yoğun bakımlar ölüm tuzağına dönüşebilir,” ifadeleriyle durumun vahameti paylaşıldı.
Bebekler ve çocuklar ölüyor, dünya izliyor
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) göre, Gazze’de her 10 çocuktan 9’u yeterli beslenemiyor. Temiz suya erişim yok denecek kadar az. Günde yalnızca 1 litre suya erişebilen çocuklar var; bu miktar, en az 3 litre olması gereken günlük hayatta kalma standardının çok altında.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, bu durumun "sistematik aç bırakma" anlamına geldiğini ve "savaş suçu" teşkil edebileceğini belirtiyor.
Kadınlar açlıkla, korkuyla, hijyen yoksunluğuyla mücadele ediyor
BM, Gazze’de kadınların hayatta kalmak için “günde sadece bir öğün tükettiklerini” ve çoğu zaman çocuklarına yemek bırakmak için aç kaldıklarını raporladı.
Ayrıca 100 binden fazla hamile kadın ve emziren annenin, gerekli vitamin ve besinlere erişimi olmadığı için hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin hayatı tehlike altında olduğu bilgisine yer verildi.
Yüzde 90’ı evsiz, barınma yok, hastalıklar yayılıyor
BM verilerine göre, İsrail saldırılarında Gazze halkının yüzde 90’ından fazlası en az bir kez yerinden edildi. Yüzbinlerce kişi ya aşırı kalabalık sığınaklarda ya da açık alanlarda barınıyor. Bu durum, başta ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve cilt hastalıkları olmak üzere salgınları beraberinde getirdi.
UNRWA’ya göre, 400 binden fazla kişi kanalizasyon taşkınlarının ve çamurun ortasında, çadırlar olmadan açık arazilerde yaşıyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda 52 bin 567 Filistinli yaşamını yitirirken, 118 bin 610 kişi de yaralandı.
UNRWA ve UNICEF’ten çağrı
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bir süre önce yaptığı açıklamada, "İsrail ablukası sessizce çocukları öldürüyor. Onları bombalar değil, açlık öldürüyor," ifadelerini kullandı.
UNICEF de "Gazze'de bir nesil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya bu sessiz soykırımı durdurmalı," diyerek tüm ülkelere acil ateşkes ve insani koridorların açılması çağrısı yaptı.
Felaket durdurulmazsa daha binlerce bebek ölecek
Gazze’deki insani tablo, yalnızca askeri bir çatışmanın değil, aynı zamanda sistematik bir yok etme stratejisinin sonucu olarak görülüyor.
Eğer abluka kaldırılmaz ve yardımlar derhal ulaştırılmazsa, gelecek haftalarda binlerce çocuğun daha açlık ve hastalıktan hayatını kaybetmesi kaçınılmaz olacağı değerlendiriliyor.
Uluslararası insani yardım kuruluşları girişimlerde bulunsa da İsrail’in geçiş noktalarını kapalı tutması nedeniyle yardımlar Gazze’ye ulaşamıyor. Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen yardım konvoyları haftalardır içeri alınmıyor.
Uluslararası Af Örgütü, bu durumu “insani yardımı kasten engelleyen bir savaş suçu” olarak nitelendirdi.
BM, İsrail'in Gazze'ye yardımları "silah olarak kullanma" girişimine tepki gösterdi
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrailli yetkililerin, Gazze'ye yönelik insani yardım planına tepki göstererek, İsrail'in, insani yardımı silah olarak kullanmak için kasıtlı girişimde bulunmakla eleştirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Laerke, iki aydan uzun süredir yardımların ulaşmadığı Gazze’ye, sınırların yeniden açılması durumunda yalnızca İsrail ordusunun belirlediği koşullar altında yardım ulaştırılmasının istendiğini belirtti.
Temel insani ilkelere uymayan söz konusu planı kabul etmediklerini belirten Laerke, "Tarafsızlık ve yardımın bağımsız bir şekilde ulaştırılması gibi temel insani ilkelere uymayan bu teklif ve planı kabul etmiyoruz. BM kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine sunulan şey, ihtiyaç duyulanın tam tersi; tedarikleri daha fazla kontrol etmek ve kısıtlamak için tasarlanmış gibi görünüyor. Bu, insani yardımı bir silaha dönüştürmeye yönelik kasıtlı bir girişimdir." dedi.
Laerke, gıda sektöründe çalışan ortaklarının Gazze’de ellerinde bulunan tüm malzemeleri dağıttıklarını bildirdi.
Gazze’deki insanların çöpleri karıştırarak yenilebilir bir şeyler bulmaya çalıştığını duyduklarını aktaran Laerke, "Bu, yaşananların sert, acımasız ve insanlık dışı gerçekliğidir." ifadelerini kullandı.
İsrail basını, hükümetin, Gazze’ye girecek insani yardımın İsrail ordusunun koordinasyonunda ABD’li özel şirketlerle yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydetmişti.
Filistinli engelli anne İsrail saldırısında ölen kızına işaret diliyle veda etti
Filistinli duyma engelli anne, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği bir hava saldırısında hayatını kaybeden çocuğuyla işaret diliyle vedalaştı.
Sosyal medya platformlarında, foto muhabiri Dua Halid’in iki gün önce paylaştığı görüntüler, birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı.
Gazze Şeridi'ndeki bir hastanenin zemininde kanlar içinde kefene sarılmış bir şekilde yatan çocuğuna veda eden anne acısını işaret diliyle gösterdi.
Zor durumdaki acılı Filistinli annenin göz yaşlarıyla çocuğunun naaşı üzerine eğilerek veda etmesi kameralara yansıdı.
Görüntüler, Gazze'de İsrail'in devam eden hava saldırıları nedeniyle, çocuklarına ve aile üyelerine defalarca veda etmek zorunda kalan Filistinli kadınların yaşadığı trajedinin boyutunu belgeliyor.
Yerel ve uluslararası insan hakları örgütlerine göre, İsrail'in Gazze'deki devam eden soykırımı ve uyguladığı açlık politikasının bedelini kadınlar ve çocuklar kat kat daha fazla ödüyor.
Gazze hükümetinin medya ofisi, 28 Nisan'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımında hayatını kaybedenlerin yüzde 65'inin çocuk, kadın ve yaşlılardan oluştuğunu açıklamıştı.
KAYNAK AA