BESNİ GÜNCEL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Adıyaman’da yürütülen petrol arama faaliyetleri kapsamında önemli bir kamulaştırma kararına imza attı.
28 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Adıyaman ili Merkez ilçesine bağlı Karıcık köyü sınırlarında yer alan bazı taşınmazlar, Boyalı-3 petrol arama kuyusu için kamulaştırıldı.
TPAO’nun AR/TPO/K/M40-d pafta numaralı ruhsat sahasında açmayı planladığı kuyu için gerekli arazilerin temini amacıyla başvuruda bulunuldu. Ancak arazi sahipleriyle anlaşma sağlanamaması üzerine, Adıyaman 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından acele el koyma kararları alındı.
Bu kapsamda Karıcık köyünde bulunan 260, 261 ve 262 numaralı parsellerin tamamı mülkiyet olarak kamulaştırıldı. Söz konusu parsellerin toplam alanı yaklaşık 4 bin 500 metrekareyi buluyor.
Kararın dayanağı olarak 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu gösterilirken, kamulaştırma işlemlerinde kamu yararı bulunduğu vurgulandı. Kamulaştırma süreci, 24 Mart 2026 tarihli ve 645 sayılı Bakanlık kararıyla kesinleşti.
Öte yandan aynı gün yayımlanan başka bir kararla, Kırklareli’nde de doğalgaz boru hattı projesi kapsamında kamulaştırma yapıldı. Bu kapsamda, Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Erikleyurdu köyünde bir parsel üzerinde irtifak hakkı kurulmasına karar verildi.
Her iki kamulaştırma kararı da oy birliğiyle alınarak yürürlüğe girdi.
Next


