Sağ olsun hükümetimiz yeni icra iflas kanunu ile hak sahiplerini öyle korudu ki borçluların kıpırdayacak halleri kalmadı.

Şöyle ki çek kanununda hapisle cezalandırmayı kaldırdı, emeklinin maaşına haciz koyamıyorsun, borçlunun evindeki eşyalara haciz koyamıyorsun, sanatkarın makineleri ve aletlerine haciz koyamıyorsun ancak evinde veya iş yerinde kıymetli mücevher altın ve taşlara haciz koyabiliyorsun. Evinde böyle kıymetli bir şeyi olan vatandaş zaten borcunu öder. İcraya ne gerek var? ne kadar güzel bir kanun değil mi?

İşte yeni kanun bu. Peki alacaklı parasının nasıl tahsil edecek? Borcunu vermek istemeyen yani piyasayı esnafı dolandırmak isteyen elini kolunu sallayarak o borcu ödemiyor ve alacaklı hiçbir şey yapamıyor ancak alacaklısını ya dövecek veya bıçaklayacak o zamana da hapse girecek. İşte bu durum esnafı zor duruma düşürdü. Hiçbir kimse vadeli mal satmak istemiyor ve bu riskin altına giremiyor. Dürüst kişilerde bundan etkilenerek vadeli mal alamıyor.

Dolandırıcılara gün doğdu devlet eli ile çıkan bu kanun dürüst olmayan insanları daha da sahtekarlık ve dolandırıcılığa teşvik ediyor.

Bu durumdan bankalarda etkileniyor örneğin her müşterisine çek karnesi veremiyor. O nedenle hem esnaf hem de bankalar zarar görüyor ve insanlar arasında bir itimatsızlık başlıyor. Gazetelerde okuyoruz, binlerce çek senet ödenmiyor. Ödenmeyen çek ve senetler borçluların insafına kalmış canı isterse ödüyor canı istemezse ödemiyor. Alacaklı da bir şey yapamıyor yani borçlunun borcunu ödemesi için caydırıcı ve korkutucu bir şey yok.

Sizlere benim başımdan geçen bir olayı yazmak istiyorum. Emekli bir vatandaşta dört yüz lira alacağım vardı. Ödemedi, bir avukat vasıtası ile icraya verdik. Avukatım bu emeklinin emekli maaşına haciz koydurmuş uyanık ve sahtekar vatandaş bunu fırsat bilerek kendisi gibi bir avukat vasıtası ile mahkemeye başvurmuş. Benim haberim yok. Mahkeme bu kanun gereği emekli maaşına haciz konulamayacağına karar vermiş ve mahkeme masrafları ve avukat ücreti olarak altı yüz kırk beş lira paraya karar vermiş. Hemen bankadaki hesabıma haciz koyarak tahsil etmişler. Bankaya gidip hesabıma bakınca farkında oldum. Benim böyle bir borcum yok ama bu nereden gelmiş dedim ve soruşturunca durumdan haberdar oldum.

Neticeye bakın ben dört yüz lira alacaklı iken altı yüz kırk beş lira hesabımdan alınıyor ve benim zararım bin kırk beş lira oluyor. İşte size basit bir örnek bu durum karşısında esnaf ne yapabilir devletin esnafa yaptığı en güzel hediye vatandaşı haksızlığa ve sahtekarlığa teşvik eden bir kanun. Saygılarımla.