İki bin yılından bu güne kadar dört milli eğitim bakanı geldi ve bunların her biri kendine göre bir program uyguladı. Yani milli eğitimimizi yaz boz tahtasına çevirdiler. Bundan hem öğrenciler hem eğitimciler ve aynı zaman da veliler tedirgin oldular.

Şimdi ise milli eğitim bakanlığımız yeni bir icadı uygulamak için kanun teklifi yaptı bu kanuna göre okula başlama yaşı yedi iken okula başlama yaşını beş yaşına çekiyorlar. Beş yaşındaki çocuk okulda ne öğrenebilir? Evde çişini dahi kendi başına yapamayan çocuk okulda onun bu tür ihtiyaçlarını kim giderebilir? Eskiden büyüklerimiz on beş yaşındaki çocuğu komşudan ateş istemeye göndermezdi nedeni üstünü başını yakar derlerdi demek ki onlarında bir bildikleri vardı.

Şimdi şu beş yaşındaki çocuğu okula muhakkak birisinin götürmesi gerek tabii ki ya annesi yada babası götürecek ve tekrar okuldan alacak veya okula gitmesi için servis aracına verecek. Anne babanın maddi durumu iyi değilse servise veremez. Veya anne baba bir yerde çalışıyor veya kendi rızkını arıyorsa çocuğunu nasıl okula gönderir? Bu uygulama velilere bir zülüm değil mi?

Gelelim 4+4+4 olayına; ilkokul 4 yıla indiriliyor ve orta okul 4 yıl oluyor toplam 8 yıl oluyor. Bu sekiz yıl bölünecek mi? Yoksa eskisi gibi mi olacak? Eğer kesintili olursa öğrenci 2 dört yıl için okula devam etmeye bilir. Belki bazı velilerde bunu fırsat bilerek çocuklarını okutmayıp aile bütçesine katkı sağlamasını isteyebilir. Hele, hele kızlar için bu olayı fırsat bilenler olabilir. Sekiz yıl mecburi olursa geriye kalan dört yıl lise öğreniminden vazgeçebilir.

Lise öğrenimi eskiden öğrenciler imtihana girerek başarılarına göre En lisesi, Anadolu lisesi, Anadolu Öğretmen lisesi, Anadolu Ticaret lisesi, İmam Hatip lisesi, Endüstri Meslek liselerine puanlarının hangisine tutuyorsa oraya kaydını yaptırıyorlardı. Şimdi bunu da kaldırıyorlarmış. Bunun yerine öğrencinin okula aldığı nota göre liselere kayıt yapılıyormuş. Öğrenci o okul notuna göre kayıt yapılması istenen okula gitmeyip dershanelere giderek iyi puan alarak istediği okula gidemeyecek mi? Veya okulunda öğretmeninin gerekli notu vermezse o çocuk istediği liseye girebilir mi?

Diğer bir uygulama öğretmenler akşam saat dokuza kadar okulda kalacaklarmış neden acaba? Okulda ne yapacaklar? Onlarında belli bir mesaisi var okulda kalınca ailenin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?

İlköğretim olsun gerekse lise olsun okullarda çocuklara gereği kadar bilgi verilemiyor. O nedenle öğrenciler okul haricinde dershanelere giderek bilgi dağarcıklarını geliştiriyorlar ve üniversite de istedikleri yerlere yerleşmeye çalışıyorlar.

İşte bu yeni uygulama yani 4+4+4 uygulaması ile belki de dershanelere gidemeyecekler vel hasıl bu uygulama hem öğrencinin hem velilerin hem de vatandaşların kafasını karıştırıyor. İnşallah bu uygulama için büyüklerimiz iyice düşünür ve ona göre eğitimcilerden velilerden vatandaşlardan hatta öğrencilerin fikir ve düşüncelerini sorar ve fikirlerini alarak ona göre karar verirler. Saygılarımla.