Böyle bir eserin ardından Sel Olup giden gözyaşları kaldı desek yeter mi?  Tabiki yetmez. Bu müthiş eseri düşünen, yazan, oynayan ve sergileyen ve binlerce kilometre yollar kat ederek ayaklarımıza kadar getirip Bizlere izleme olanağını yaratanlara ne demeli? Teşekkürler, ayağınıza emeğinize sağlık , . . . . demek yeter mi? Bu güzel Anadolu coğrafyasının 1954 öncesi en önemli kavşağında bulunan ilçemiz halkı;  yaşamların en güzelini, en dirliklisini, en varlıklısını,  şaşalı sanayisini ve ticaretini yapan yaşam biçimini bugünlere kadar haklı olarak onurlu bir biçimde taşımışlardır.  Bu cümleyi Ben hemşerilerime iltifat olsun diye, övmek adına söylemiyorum. Bu durumu, TC de 1927 yılında yapılan ilk sanayi makineleri sayımı sonuçları (1), ve 1874 da yapılan sayım sonuçları söylüyor(2). İşte bu anlamda tüm Besnili hemşerilerimizi geçmişine herkesi kıskandıracak biçimde bağlı kılmasının nedeni:  Zenginliği ve onun geliştirdiği kültürel varlıklarıdır.

Üretken olduğu oranda varlıklı bir yaşam biçimini hak etmiş bir toplumun, O yılların şartlarında, geçmişlerinin kendilerine bıraktıkları kültürel zenginlikleri tam olmasa bile küçük kesitler halinde bu günlerde yaşayan torunlarına bir şekilde ulaştırılmalıydı. Her ne kadar bilişim ve iletişim teknolojisi son yıllarda zirve yapmış olsa da, izlenceyi internet ortamında değil,  her şey karşı karşıya, birebir olmalıydı, yoksa tadı tuzu, olmuyor yalın kalıyordu. Bu inceliği bilmek sanatçılığın gereğiydi.

İşte bu tür ayrıntı diyemeyeceğimiz özellikleri bilen ekip tarafından,  Atalarımızın bizlere bıraktıkları yaşam biçiminin bir şekilde unutulmasına razı olamamış olacak ki, Onurlu şerefli, varlıklı,  disiplinli,  ve ülke halkının üretime-Ticarete yönelik ihtiyaçlarının imalatına üst düzeyde katkıda bulunan bir toplumun yaşam biçimi yine kendi evlatlarının yaratıcı düşünceleri sayesinde bir tiyatro oyunu ile bu günlere taşındı.  Onu da işte bu ustaca hazırlanmış ve oynanmış oyunla gerçekleştirebilirlerdi. Bu anlamda ve Bizlere - çocuklarımıza Atalarımızın yaşam biçimini ve kültürel yapılarından kesitler sergileyen, Hasan Emre kardeşimizi ve ekibini kutluyoruz.

Ayrıca; Bizleri çok uzaklara götüren, Zaman zaman hüzünlendiren, Zaman zaman sevindiren, zaman zaman onurlandıran, zaman zaman hayale daldıran ve Bizlere, Bizleri örnek alınız diye haykıran  Fotoğraf sergisine ne demeli.

Yetmedi: Bu Eseri gösterime kadar destekleyen ve kültürel etkinliklere katkı sağlayan Belediye Başkanlığımıza, Ayrıca Her konuda Besnimize yardımlarını eksik etmeyen ve bu çerçevede, Besnimizin eşsiz yaşam biçimini ve kültürel yapısını geleceğe taşıyan bu eserin binlerce km uzaktaki hemşerileriyle kucaklaşmasını sağlayan ERDEMOĞLU Ailesine ve MERİNOS’A Sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz.

                                                                                              İbrahim Halil YILMAZ

                                                                                                 Şirinevler Derneği

 

(1)   Bu konularla  ilgili araştırmalar ve kıyas tablosu;  Şirinevler Derneğimizin Besnililer.org.tr internet sayfasında Besni hakkında penceresinde,  Ekonomik yapısı ve geçim kaynakları yazısında mevcuttur.

(2)    Konut sayısı: 1827, Bağ evi sayısı: 1490  (1876 tarihli Diyarbakır vilayet gazetesi. )