SEYRELTME: Sıra üzerinde iki bitki arasında bırakılacak mesafe değişiklik göstermekle birlikte ortalama 17-18 cm.dir. Seyreltme işlemi bitkiler yaklaşık 15cm boyunda veya 3-4 yapraklı olduğunda yapılmalı ve seyreltme esnasında tip dışı, zayıf ve hastalık belirtisi gösteren bitkiler çekilmelidir. Seyreltmenin mümkün olduğunca erken yapılması verimi olumlu yönde etkilenmektedir.

GÜBRELEME: pamuk tarımında kullanılacak gübrenin çeşit ve miktarı, toprağın yapısına, sulu veya susuz pamuk tarımı yapılmasına ve bitkinin besin ihtiyacına bağlıdır.

Kullanılacak gübre çeşidinin ve miktarının belirlenmesinde toprak analizleri mutlaka yapılmalıdır.

Pamuk tarımında gübreler toprağa yeşil gübre, çiftlik gübre ve suni gübreler olmak üzere üç şekilde verilmektedir. Aynı zamanda belirli organik gübre uygulamalarının yapılmasında da uzun vadede yararlar görülmektedir.

Potasyum eksikliliğinin; pamukta lif kalitesini düşürdüğü, kozaları küçük bırakıp dökmeye sebebiyet verdiği ve hastalık etmenlerine karşı mukavemeti azaldığı göz ardı edilmemeli ve analizler sonucu gerekiyorsa dekara 6-8 kg potas gelecek şekilde potasyumlu gübreler uygulanmalıdır.

SULAMA!!!!!

Pamukta sulamanın amacı, kaliteli ve en büyük verimi almak için, doğal yollarla karşılanamayan suyun yapay yollarla, toprağa ve bitkiye zarar vermeden, toprağa uygulanmasıdır. Günümüz modern çeşitlerinde ilk suyun geciktirilmesi %20’lere varan verim kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle ilk suyun veriliş tarihi doğru tespit edilmelidir. Genel olarak ilk su erkenci çeşitlerde çiçeklenme başlangıcını beklemeden verilmelidir. Bitkinin ana sapı üzerinde meydana gelen kırmızı rengin tepe tomurcuğuna 10-15cm yaklaşması ilk sulama tarihi için yardımcı bir kriterdir. Daha sonraki sulama zamanın saptanmasında şu kriterler yardımcı olabilir.

*Bitki gelişmesi yavaşlamış, sabah ve akşam saatlerinde bitkilerde solgunluk belirtileri oluşmuşsa,

*Yaprak renkleri koyu yeşil renk almışsa,

*Çiçeklenme normal seyrinden fazla ve içecekler üst tarafta yapraklar alt tarafta oluşmuşsa,

* Gövdedeki kırmızılık tepe tomurcuğuna yaklaşmış ise sulama zamanı gelmiş demektir.

Pamuk genellikle 13-17 gün (yaklaşık 2 hafta) aralıklarla sulanmalıdır. Ancak terli ve zamanında yapılan sulamanın getireceği faydanın yanı sıra (!) aşırı sulamanın neden olabileceği önemli olumsuzluklar söz konusudur. Aşırı sulama bitki boyunun büyümesine ve verimde azalmalara, mantarı hastalıkların çoğalmasına, bazı zararlıların yoğunluklarının artmasına, kalitenin düşmesine nedenlere bir sulamada dekara 90 tondan fazla su verilmemeli, tava sulama yerine kontrollü karık sulaması yapılmalı ( Aynı zamanda imkanlar el veriyorsa en ideal suluma damlama sulama yöntemidir.) su göllenmelerine kesinlikle müsaade edilmemeli, bitkilerin alt kısmındaki birkaç koza açtığında sulama kesilmelidir. Aksi takdirde en verimli alt kozalar mantar yüzünden kaybedilecek ve ciddi verim kaybı oluşacaktır.
Yaşar ER
Ziraat Mühendisi
0 535 600 66 56