Gençlik ve Spor İl Müdürü Elüstü projelerini anlattı
Gençlik ve Spor İl Müdürü Elüstü projelerini anlattı
İçeriği Görüntüle

YÖK’ten Yeni Düzenleme: “Eşdeğer Diploma Programı” Tanımlandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde değişiklik yapan bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeyle, yüksek lisans ve doktora programları arasında geçiş ve denklik işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla “eşdeğer diploma programı” kavramı resmi olarak tanımlandı.

Buna göre;

  • Eşdeğer diploma programı, isimleri aynı olan veya üniversitelerin enstitü yönetim kurullarınca içeriklerinin en az %80’inin aynı olduğu tespit edilen lisansüstü diploma programları olarak belirlendi.

  • Yönetmeliğin 32. maddesinde yapılan değişiklikle, “lisansüstü programlara” ifadesi yerine “eşdeğer diploma programına” ibaresi getirildi. Bu değişiklik, özellikle farklı üniversiteler arasında program geçişleri, yatay geçiş ve intibak işlemlerinde içerik benzerliğinin esas alınmasını sağlayacak.

Yürürlük:

Yönetmelik, yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Uygulamanın, lisansüstü eğitimde program standartlarının geliştirilmesine ve öğrenci hareketliliğinin kolaylaştırılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 20/4/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“d) Eşdeğer diploma programı: İsimleri aynı olan veya enstitü yönetim kurulu tarafından içeriklerinin en az %80’inin aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “lisansüstü programlara” ibaresi “eşdeğer diploma programına” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Muhabir: Habibe Uçar