BESNİ GÜNCEL - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, akademik dürüstlüğün ve bilimsel emeğin korunmasına yönelik yeni düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
7592 sayılı Kanun ile akademik usulsüzlüklere ilişkin disiplin ve ceza hükümlerinin güçlendirilerek caydırıcılığın artırıldığı belirtildi. Düzenlemeyle akademik emeğin korunması, liyakat ve hakkaniyetin güçlendirilmesi hedefleniyor.
AKADEMİK USULSÜZLÜĞE ÜNVAN YAPTIRIMI
Düzenleme kapsamında başkasına ait tez, makale, kitap veya proje gibi akademik çalışmaların kendi eseriymiş gibi kullanılması ve bu yolla akademik derece veya unvan kazanılması halinde ilgili akademik derece ve unvanların iptal edilmesine yönelik yaptırımlar öngörülüyor.
TEZ VE MAKALE ARACILIĞINA CEZA
Akademik çalışmaların başkaları adına ücretli veya ücretsiz şekilde hazırlanması ya da tez ve makale yazımına aracılık edilmesine de yaptırım getiriliyor. Görselde yer alan bilgilere göre, tez veya makale yazımına aracılık edenlere 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanabilecek.
İZİNSİZ YÜKSEKÖĞRETİM FAALİYETLERİNE YAPTIRIM
Mevzuata aykırı şekilde yükseköğretim kurumu açan veya eğitim programı düzenleyenlere yönelik de yaptırımlar güçlendiriliyor. Görselde, bu kapsamda 2-4 yıl hapis ve 100-1.000 gün adli para cezası öngörüldüğü belirtiliyor.
SAHTE DİPLOMAYA AĞIR HAPİS CEZASI
Yerli veya yabancı üniversitelere ait belgelerin sahte olarak düzenlenmesi, düzenlettirilmesi, değiştirilmesi veya “Resmi Belgede Sahtecilik” kapsamında kullanılması halinde Türk Ceza Kanunu kapsamında ağır hapis yaptırımları uygulanması öngörülüyor.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, akademik dürüstlüğün bilimsel sistemin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bilimin itibarı, akademik emeğin itibarıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Özvar, akademik çalışmaların ticari bir faaliyete dönüştürülmesinin önüne geçilmesinin; genç araştırmacıların, akademisyenlerin ve yükseköğretime duyulan güvenin korunması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
#YÖK #AkademikDürüstlük #ErolÖzvar #7592SayılıKanun #Yükseköğretim #AkademikUsulsüzlük #SahteDiploma
Next




