Yapılan coğrafi işaret başvurusu ile ilgili açıklamada bulunan Besni Kaymakamı Nazlı Demir şu ifadelere yer verdi; "İlçemize özgü bir tür olan “Oyratlı Biberimiz” ile ilgili coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. Ata tohumuna sahip çıkmak, türü gelecek nesillere aktarmak ve markalaşma yoluyla üreticilere daha yüksek maddi getiri sağlamak temel amacımızdır. Sonucu da başarılı olur inşallah" dedi.
ÜRÜNÜN TANITIMI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Oyratlı biberi; Biber, Solanaceae familyasında Capsicum annum cinsine aittir. Besni'ye bağlı Oyratlı yöresinde yetiştirilen Oyratlı Biberi diğer biber çeşitlerinden farklı morfolojik özelliklere ve tada sahip bir sebzedir. Taze, kızartmalık, salça, toz biber, pul biber, közleme ve kuru dolmalık olarak tüketilmektedir. Meyve eti ince ve gevrek olup tadı a orta derecede acılığa sahiptir. Yıllardır bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Oyratlı biberi, yaklaşık 200 yıldır atalardan kalka tohumlarla üretilmektedir. Bu yüzden homojenliğini korumuş bir biber çeşididir. Oyratlı biberi bölgede mikro klima gösteren Oyratlı köyü Değirmen çayı mevkisinde lokal bölgede yetiştirilmektedir. bu bölge dışında üretim yapılmaya çalışılmış ancak yeterli gelişim gösterememiştir. Diğer bölgelerde verim daha az olmakta ve ayırt edici özelliklerini kaybetmektedir. Oyratlı biberi uzun yıllardır bölge halkı tarafından, Değirmen çayı mevkiinde yetiştirilmekte ve bölge halkının geçim kaynağını oluşturmaktadır.
BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Bitki dil ve tam gelişme döneminde orta boylu olup, yerden yüksekliği 90-115 cm. ucu genel itibariyle sivri yapıdadır. Gövde ve dallarda antosiyanin renklenmesi yoktur. Boğum arası uzunluğu 7-10 cm arasında değişmekte, yaprakları orta boyda olup, uzunluğu 8-12 cm arasında değişmekte, yaprak kenar şekli az dalgalı, yaprak yüzeyinde kabarcıklanma ve dikenlilik olmayıp, yeşil renklidir. Çiçek taç yaprakları beyaz ve çiçekler küçüktür.