Kommagene Uygarlığının beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent’in SİT alanı içersinde yer alan Örenli Mahallesi sakinlerini kış aylarıyla birlikte korku sardı. 
Yaklaşık 2 bin yıllık tarihi yapısı ile Dünyanın en önemli tarihi yapılarından birisi olan Perre Antik Kent üzerinde yer alan Örenli Mahallesi sakinleri, çaresiz bekleyişlerini sürdürüyor. Birinci derece SİT alanı üzerinde bulunan evlerde yaşayan mahalle sakinleri, evlerini ne yıkabiliyor nede yapabiliyor.
Özellikle kış aylarıyla birlikte yağan yağmurlar Örenli Mahallesinde bulunan toprak ve kargır evlerin tek tek çökmesine neden oluyor. Geçtiğimiz yıllarda birkaç evin çöktüğü mahallede tek teselli can kaybının olmaması.
Kommagene uygarlığının beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent üzerindeki evlerine fiziki müdahalede bulunamayan mahalle sakinleri, yetkililerden yardım bekliyor. Daha önce devlet tarafından planlanan kamulaştırma çalışmalarının sonlandırılmasını isteyen mahalle sakinleri, ölümle burun buruna yaşadıklarını öne sürüyor.
İki yıl önce kış aylarında 3 evin çöktüğü mahallede yeni evlerin çökmemesi için evlerin ya tadilattan geçirilmesi yada kamulaştırma yapılarak evlerin boşaltılması gerekiyor.
Mahalle Muhtarı Ömer Ekici, mahalle sakinlerinin kamulaştırmanın yapılmasını beklediklerini söyleyerek, kargır ve toprak evlerin yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Yetkililer ise, 128’i şahıs, 3’ü kamu parseli olmak üzere toplam 131 parselin kamulaştırılması gerektiğini, bunların içerisinden 3 tanesinin kamulaştırıldığını, ödenek çıkması halinde diğerlerinin de kamulaştırılacağını aktardılar.
Kamulaştırma bedelinin yaklaşık 100 milyon TL olduğu öğrenildi.
Perre Antik Kent nekropol alanı içerisinde onlarca kaya mezarın yanı sıra, çok sayıda mozaik olduğu biliniyor.
adıyaman cihan haber