KISA SÜRELİ KAPATMA İHTİYACI DUYULDUĞUNDA

Çalışan ve son tüketicilere teslim edilmiş ürünlerde alınması gereken tedbirler  ''Kısa süreli kapatma ihtiyacı duyulduğunda kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanasının açık tutulması, Aksi takdirde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmemektedir.

KOMBİ UZUN SÜRE KULLANILMAYACAKSA

Kombinin uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda elektrik beslemesi ve gaz vanasının kapatılması ''Kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır. Elektriklerin kesilmesi gibi durumlarda ise, kombi içerisindeki kullanım suyunun boşaltılarak, vanaların kapatılması gerekmektedir'' Balkonda (Harice yerleştirilmiş) bulunan kombilerin; evlerin içerisine kadar gelen tesisat bölümleri uygun biçimde izole edilmelidir."

Kış aylarında ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkabilen zehirlenmelerin olduğunu aktaran uzmanlar, alınacak bazı küçük tedbirlerin üzücü olayların önüne geçeceğini ifade ediyorlar.

SARKITLAR TEMİZLENMELİ, KESİTLİ İZOLASYONLU BACALAR KULLANILMALIDIR

 "Doğalgaz kuru bir gaz olmasına karşın yanma sonucu diğer yakıtlara göre yanma ürünü gazların içinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Bu su buharı soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğuşarak suya dönüşür ve hatta aşırı soğuklarda buzul sarkıtlar oluşabilir. Bacanın tıkanmasına ve yerinden çıkmasına fırsat vermeden sarkıtlar temizlenmelidir. Yoğuşma suyu ise tuğla bacalarda çürüme ve yıkılmalara neden olabilir. Bu nedenle doğalgaz sistemlerinde paslanmaz çelik bacalar veya yoğuşmayı engellemek için uygun kesitli izolasyonlu bacalar kullanılmalıdır."

MEKANA SÜREKLİ TEMİZ HAVA GİRMESİNİN SAĞLANMASI GEREKMEKTE

Kombi zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yeterli yanmama sonucu karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için kombi kullanılan mekana sürekli temiz hava girmesinin sağlanması gerekmekte. Kombi- baca bağlantısının çelik sızdırmaz borularla yapılması, kombiler bacaya kesinlikle alüminyum flexible boru ile bağlanmaması ve bu boru ısı ya da herhangi bir darbe ile parçalanabileceğine işaret ediyorlar.