BESNİ GÜNCEL - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayına ilişkin üretici-market fiyat farkları ile tarımsal girdi maliyetlerindeki değişimleri değerlendirdi. Açıklanan veriler, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının birçok üründe dikkat çekici seviyelere ulaştığını ortaya koydu.

TZOB verilerine göre mayıs ayında üretici ile market arasındaki en yüksek fiyat farkı yüzde 388,5 ile elmada görüldü. Üreticide 18 lira 75 kuruşa satılan elma market raflarında 91 lira 59 kuruşa kadar çıktı.

Kuveyt Türk'ten Dijital Kolaylık: E-İmzalı Ekstre
Kuveyt Türk'ten Dijital Kolaylık: E-İmzalı Ekstre
İçeriği Görüntüle

Elmanın ardından fiyat farkında havuç yüzde 278,6 ile ikinci sırada yer aldı. Havuçtaki farkı yüzde 215,3 ile kabak, yüzde 206,5 ile fındık ve yüzde 195,7 ile marul takip etti. Böylece bazı ürünler markette üretici fiyatının 3 ila 5 katı arasında satışa sunuldu.

Mayıs ayında market fiyatlarında 36 ürünün 22'sinde artış, 13'ünde düşüş yaşanırken bir üründe ise değişim görülmedi. Marketlerde fiyatı en fazla artan ürün yüzde 44,7 ile kuru soğan oldu. Kuru soğanı yüzde 32,7 ile patates, yüzde 27,3 ile limon, yüzde 20,1 ile havuç ve yüzde 19,1 ile yumurta izledi.

Aynı dönemde markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 54,3 ile sivri biber olarak kayıtlara geçti. Sivri biberi çilek, marul, domates ve yeşil soğan takip etti.

Üretici cephesinde ise 28 ürünün 9'unda fiyat artışı, 9'unda düşüş yaşanırken 10 üründe fiyatlar değişmedi. Üreticide en yüksek fiyat artışı yüzde 77,2 ile kuru soğanda görüldü. Patates, limon, havuç ve maydanoz da fiyatı artan ürünler arasında yer aldı.

Üretici fiyatlarında en büyük düşüş ise yüzde 54,7 ile domateste yaşandı. Domatesi kabak, sivri biber, salatalık ve patlıcan izledi.

Bayraktar, fiyat değişimlerinin temel nedenleri arasında arz-talep dengesi, depolama maliyetleri ve hava koşullarını gösterdi. İç Anadolu Bölgesi'nde depolardaki kuru soğan ve patates stoklarının tükenmesi nedeniyle arzın azalması fiyatları yükseltirken, havaların olumlu seyretmesiyle verimin artması domates, kabak, biber ve salatalık gibi ürünlerde fiyatların gerilemesine neden oldu.

Öte yandan tarımsal üretimde kullanılan girdilerdeki yükseliş de dikkat çekti. Son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 85,4, amonyum nitrat gübresi yüzde 82,2, üre gübresi yüzde 70,8 oranında zamlandı. Besi ve süt yemlerinde yıllık artış yüzde 30'un üzerine çıkarken, mazot fiyatı da son bir yılda yüzde 43,6 yükseldi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin artan maliyetlerle mücadele ettiğini, tüketicinin ise yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığını belirterek tarım sektöründe maliyet baskısının devam ettiğine dikkat çekti.

#BesniGuncel #FiyatFarkı #TarımÜrünleri

Muhabir: HABİBE UÇAR