Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de basın özgürlüğünün ciddi şekilde gerilediğine ve gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamaların artarak devam ettiğine dikkat çekti.

TGC açıklamasında, gazetecilerin yoksulluk sınırındaki maaşlarla mesleğini yapmaya çalıştığı, haberin ve gazeteciliğin ise iktidar tarafından suç gibi gösterildiği belirtildi.

“Basın özgürlüğü ‘çok vahim’ kategorisinde”

TGC, açıklamasında Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2025 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne de atıfta bulunarak, Türkiye'nin 180 ülke arasında 159. sırada yer aldığını ve “çok vahim” kategorisinde değerlendirildiğini belirtti.

“Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine demokratik gerilemenin sürdüğü bir ortamda karşılıyoruz. Gazetecilerin haklarının ihlal edildiği, haberin serbest dolaşımının, adil yargılanma hakkının ve yurttaşların habere erişiminin engellendiği bir ülkede gazetecilik yapmaya çalışıyoruz.”

“Gazeteci suçlu, haber suç olarak görülüyor”

TGC açıklamasında, gazetecilere yönelik şiddet, yıldırma politikaları, haksız gözaltılar ve tutuklamaların demokrasiye zarar verdiği ifade edilerek şöyle denildi:

“İktidar tarafından gazeteciler suçlu, haber suç olarak görülüyor. Gazeteciler ise yoksulluk sınırındaki maaşlarıyla mesleklerini yapmaya, ayakta durmaya çalışıyor. RTÜK yayın durdurma ve para cezalarıyla, Basın İlan Kurumu ise resmi ilan kesme yaptırımlarıyla bağımsız medya kuruluşlarını ekonomik olarak cezalandırıyor.”

“Basın kartları verilmedi, cezalarla baskı kuruluyor”

TGC açıklamasında, İletişim Başkanlığı’nın birçok gazeteciye basın kartı vermediği, bu durumun basının iş yapma kapasitesini doğrudan etkilediği vurgulandı. Ayrıca, kamu yararına olmayan faaliyetleri haberleştiren gazetecilerin hedef gösterildiği ve cezalandırıldığı ifade edildi.

Ferahoğlu SANKO Sanat Galerisi’nde resim sergisi açtı
Ferahoğlu SANKO Sanat Galerisi’nde resim sergisi açtı
İçeriği Görüntüle

“Gazetecilik suç değildir” çağrısı

Gazeteciliğin evrensel bir hak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, siyasetçilere ve kamu otoritelerine yönelik şu çağrı yapıldı:

“İktidar temsilcilerini ve tüm siyasetçileri, gazetecilik mesleğini ve haberi suç gören, gazeteciyi hedef gösteren anlayıştan vazgeçmeye; haberin serbest dolaşımını sağlamaya çağırıyoruz. Cezaevindeki tüm meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.”

“Dayanışma içindeyiz”

TGC, açıklamasının sonunda basın camiasına yönelik dayanışma mesajı vererek, mesleğini evrensel ilkelerle sürdüren gazetecileri sevgi ve saygıyla selamladıklarını ifade etti:

“Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyunun bilgisine bir kez daha sunuyoruz.”

Kaynak : PHA

Kaynak: RSS