BESNİ GÜNCEL - Türkiye’nin uzay alanında attığı adımlar uluslararası arenada dikkat çekmeye devam ediyor. Dünyanın önde gelen uzay temsilcileri ve astronotlar, Türkiye’nin uzay çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek Türk uzay ekosisteminin geleceğinin oldukça güçlü olduğuna vurgu yaptı.

Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) Genel Sekreteri Jiang Hui, Türkiye Uzay Ajansının kısa sürede önemli başarılara imza attığını ifade ederek, 2026 yılında Uluslararası Uzay Kongresi’nin Antalya’da düzenlenecek olmasının Türkiye’nin uluslararası alandaki önemini gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin APSCO platformunda aktif rol üstlendiğini belirten Hui, Ay Programı başta olmak üzere birçok projede Türkiye’nin dikkat çeken çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Hui, Türkiye ile üniversiteler ve kurumlar düzeyinde işbirliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

AX-3 Görev Komutanı ve IAF Başkan Yardımcısı astronot Michael Lopez-Alegria ise Türkiye’nin uzay alanındaki yükselişine dikkat çekerek Türk sanayisinin büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin Uluslararası Uzay İstasyonu için görev yükü kabini üretebileceğini belirten Lopez-Alegria, bunun Türk araştırmacılar için önemli fırsatlar sunacağını ifade etti.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı da Türkiye’nin uzay alanında farklı ülkelerle işbirliklerini sürdürdüğünü belirterek, yakın zamanda yeni projelerin kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

İtalyan astronot Albay Walter Villadei ise AX-3 görevinin Türkiye için büyük bir motivasyon oluşturduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin gelişen küresel uzay ekosisteminde önemli bir merkez olabileceğini dile getirdi.
Next




