ANKARA – Ticaret Bakanlığı, naylon ve diğer poliamid ipliklerin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının detaylarını açıkladı. 2025/8 numaralı tebliğ, 21 Kasım 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, toplam kontenjan miktarı 2.986 ton olarak belirlenirken, her bir ülkeden yapılacak ithalatın üst sınırı 995 ton olacak. Firmalar, gümrük beyannamelerinde en fazla 15 tonluk kontenjan kullanabilecek ve kontenjan kullanan firmalar 30 gün boyunca yeniden başvuruda bulunamayacak.
Uygulama, 18 Kasım 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile naylon ve poliamid iplik ithalatına getirilen korunma önlemlerinden muafiyet sağlıyor. Böylece tekstil ve hazır giyim sektörü, ithalat maliyetlerinde önemli bir rahatlama elde edecek.
Kontenjan başvuruları, gümrük beyannamelerinin tescil sırasına göre yapılacak ve firmalar ilgili muafiyet kodunu seçerek kontenjandan yararlanabilecek. Kullanım durumu ise Bakanlık’ın “E-İşlemler” sayfasından takip edilebilecek.
Tekstil sanayicileri, düzenlemeyi “sektör için nefes aldırıcı” bir adım olarak değerlendirirken, limitlerin yeterliliği konusunda temkinli olduklarını ifade etti. Özellikle Kayseri, Denizli, Bursa ve İstanbul’daki üreticiler, uygulamanın üretim maliyetlerini düşürmesini bekliyor.
Tebliğ kapsamında naylon ve diğer poliamid iplikler ile ilgili gümrük tarife pozisyonları 5402.31, 5402.32, 5402.45, 5402.51 ve 5402.61 olarak belirtildi. Bakanlık yetkilileri, kontenjan kullanımında şeffaflığın elektronik sistemle sağlanacağını vurguladı.




