Ticaret Bakanlığı İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekûn katliamdan dolayı Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren İsrail'e ihracat kısıtlaması kararı aldı.

Ticaret Bakanlığından  yapılan yazılı açıklamada; ”İsrail’in, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekûn katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır.

Gazze Şeridi'nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkı, çağımızda benzeri görülmemiş biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele etmekte, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmaları İsrail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır.

Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hakim olması ve Gazze'nin yeniden imanı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapmıştır.

Türkiye, İsrail'in saldırıları başladıktan sonra Gazze'ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur.

Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır.

Israil bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi. BM Genel Kurulu, BM İnsan Haklan Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır.

Bu kapsamda

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2728, 2720 ve 2712 sayılı kararların, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ES-10/21 ve ES-10/22 sayılı kararların, Birleşmiş Milletler insan Haklan Konseyi'nin A/HRC55/L.30 sayılı karan,

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanının İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal iddiasıyla açılan dava kapsamında aldığı 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararlan,

Israil'e çok açık biçimde ateşkese varması, ve BM ile tam işbirliği içinde, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere tüm temel insani yardımların kesintisiz şekilde sağlanmasına izin vermesi yükümlülüğü getirmiştir.

Özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divaninin söz konusu kararlan hukuken bağlayıcıdır. Türkiye, tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır

Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek'te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir.

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz İnsani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, Israil'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir. Gazze Şeridinde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağımız, İsraillin uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin'in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İSRAİL'E İHRACATI KISITLANAN ÜRÜN GRUPLARI

1 Alüminyum Profiller

2 Alüminyum Teller

3. Boyalar

4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller

5 Beton Mikserleri

6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları

7 Çelik Filmaşin

8. Çelik Kaplar ve Depolar

9. Çelik Köprü Aksamı

10. Çelik Kuleler

11. Çelik Profiller

12. Çimento

13 Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan inşaat için Bloklar ve Levhalar

14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri

15. Demir-Çelik Tüm Teller

16. Ekskavatörler

17. Elektrik Kabloları

18. Elektrik Panoları

19. Fayanslar

20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik iletkenleri

21. Forkliftler

22. Granit

23. Halat ve Kablolar

24. Hırdavat Ürünleri

25. Hidrolik Yağlar

26. İnşaat Demiri

27. İnşaat Makinaları

28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri

29. İnşaatta Kullanılan Camlar

30. Kimyasal Bileşikler

31. Kimyasal Gübreler

32. Klinker

33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar

34. Kükürt

35. Madeni Yağlar

36. Makaralı Zincirler

37. Mermer

38. Metal İşleme Makinaları

39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar

40. Mineral Gübreler

41. Motor Yağları

42. Paletler

43. Plastik Borular

Temassız Kartlarda Şifresiz İşlem Limiti Yükseldi Temassız Kartlarda Şifresiz İşlem Limiti Yükseldi

44. Sandviç Paneller

45. Seramikler

46. Solvent Boyalar

47. Tel Çekme Makinaları

48. Testere Makinaları

49. Tuğlalar

50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı

51. Vernikler

52. Vinçler

53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar

54. Yassı Çelik Ürünleri “dendi.

Haber: Güncel Haber Merkezi