OKB (Obsesif-Kompulsif Bozukluk)

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) diğer adı ile saplantı-zorlantı bozukluğu ruhsal bir bozukluktur. Günlük hayatımızda birçok kişi takıntıları ile mücadele etmede zorluk çekmektedir. Birçok insan zaman zaman takıntılara kapılabilir. Fakat her takıntı Obsesif-Kompulsif Bozukluk değildir. Bu takıntıların günlük hayatımızı etkileyecek düzeye ulaşması, günlük aktivitelerimizi kısıtlaması veya çevrenizdeki kişileri etkileyecek düzeye gelmesi durumunda  obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) tanısından söz edilebilir.

OKB Nedir?

Kişinin, zihninde daima tekrar eden ve kontrol edilemez düşüncelerin dolaştığı ve kişinin aynı hareketleri tekrar tekrar yaptığı rahatsızlıktır. Bu davranışları yapmaya zorunlu hissettiği bir kaygı bozukluğudur.

Obsesyon Nedir?

Obsesyon, kişilerin aklından silemediği, zihninden atamadığı takıntılı düşünceler olarak tanımlanır. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilip, yoğun sıkıntıya ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.

Obsesyon Belirtileri Nelerdir?

  • Kendilerine mikrop bulaşma ihtimalinden korkma,
  • Rezil olmaktan korkma,
  • Çevresindeki objelerin simetrik, düzenli ve kusursuz durmalarını sağlama,
  • Başkalarına zarar vermekten ve hata yapmaktan korkma.

Obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.

Kompulsiyon Belirtileri Nelerdir?

  • Kişinin sürekli temizlik yapması, duş alması ve ellerini yıkaması,
  • El sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunamama,
  • Kapı kilidi, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme,
  • Belirli nesneleri sürekli sayma,
  • Konserveleri sürekli aynı hizada olması için dizmesi,
  • Kişinin sessiz bir şekilde dua veya kelimeleri tekrar etmesi.

OKB nasıl tedavi edilir?

En iyi tedavi yöntemi ilaç ve psikoterapidir.. Kişi yalnızca ilaç tedavisini, yalnızca psikoterapiyi ya da her ikisini beraber seçebilir. En etkili yöntem ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapinin birlikte kullanıldığı tedavi modelinin en çok işe yaradığı yönündedir.

OKB’li birine Nasıl Davranılmalı?

OKB’li bir bireyle yaşamanın kilit noktası, bu kişinin durumunun bir hastalık olduğunu bilmek ve bu konuda dengeyi sağlamak çok önemlidir. Bu kişiye karşı aşırı uyum göstermek veya aşırı tepkide bulunmak hastalığın ilerlemesine neden olur. Ayrıca OKB’nin sizde olabileceğinden kuşku duyuyorsanız bir uzmana başvurarak profesyonel yardım talep edebilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerimle...