BESNİ GÜNCEL - Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, su ürünlerinin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla her yıl uygulanan avlanma yasağı, 2026 yılı için de yürürlüğe giriyor.
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ile ilgili tebliğler doğrultusunda, 1 Nisan – 30 Haziran 2026 tarihleri arasında il genelindeki baraj, göl, gölet ve akarsularda her türlü su ürününün avlanması yasak olacak.
AVLAMA TAMAMEN YASAK
Belirtilen tarihler arasında iç sularda balık ve diğer su ürünlerinin avlanmasının yanı sıra, bu ürünlerin satışı, nakli ve işlenmesi de yasak kapsamına alındı.
TEKNELER KIYIDAN UZAKTA OLACAK
Yasa süresince balıkçı teknelerinin kıyıdan en az 100 metre uzaklıkta karaya çekilmesi zorunlu olacak. Ayrıca teknelerde ve avlanma alanlarında avcılık ekipmanlarının bulundurulmasına izin verilmeyecek.
STOK VE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU
Yasak öncesinde avlanan ve satışa sunulacak ürünler için 24 saat içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılarak stok tespiti yaptırılması gerekiyor. Stok tespiti yapılan ürünler ise izinsiz şekilde kullanılamayacak, satılamayacak veya taşınamayacak.
7 GÜN İÇİNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Yasa öncesinde avlanan ve kayıt altına alınan su ürünlerinin, yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde satış, nakil veya işleme sürecinin tamamlanması zorunlu olacak.
KURALLARA UYMAYANA CEZA
Yetkililer, kurallara uymayanlar hakkında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında cezai işlem uygulanacağını belirtti.
Next




