BESNİ GÜNCEL - Türkiye Yeşilay Cemiyeti, sosyal medya kullanımına ilişkin hazırladığı araştırma raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Açıklanan raporda, sosyal medyanın yalnızca bir iletişim aracı olmaktan çıkıp bağımlılık oluşturan bir yapıya dönüştüğü ve diğer bağımlılık türlerine zemin hazırladığı vurgulandı.
Araştırmaya göre Türkiye’de haftalık sosyal medya kullanım süresi ortalama 25 saate ulaşırken, bu oran dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Katılımcıların büyük bölümünün günde 3 saatten fazla sosyal medya kullandığı belirtildi.
Raporda, sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte bireylerin stresle başa çıkma, plan yapma ve sağlıklı ilişkiler kurma gibi temel yaşam becerilerinin olumsuz etkilendiği ifade edildi.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi verilerine göre, internet bağımlılığı başvurularının önemli bir kısmını sosyal medya kullanıcıları oluştururken, kullanıcıların büyük çoğunluğunun akıllı telefonlarını bu amaçla kullandığı belirtildi.
Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise kullanıcıların zararlı içeriklere maruz kalma oranı oldu. Katılımcıların yüzde 30’u kumar içeriklerine, yüzde 20’si ise tütün ve alkol içeriklerine maruz kaldığını ifade etti.
Özellikle gençler arasında riskin daha yüksek olduğu belirtilirken, uyuşturucu içeriklerine maruz kalmanın madde kullanım riskini ciddi şekilde artırdığı kaydedildi.
Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, davranışsal bağımlılıkların toplum için ciddi bir tehdit haline geldiğini belirterek, sosyal medya kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, dijital okuryazarlığın artırılması, yaş sınırı düzenlemeleri ve zararlı içeriklerin daha etkin denetlenmesi gerektiği ifade edildi.
Next




