31 Mart seçimlerinde İYİ Parti'den Suvarlı Belediye Başkanı olan ve seçimi kazanan Mikail Ağır'ın mazbatası Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Partili Suvarlı Belediye Başkanı Mikail Ağır’ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle mazbatasının iptal edilmesine karar verdi. Mazbata iptalinin ardından Suvarlı Beldesinde Mikail Ağır'ın seçmenleri iptal kararına tepki göstererek önceki Başkan Memet Korkmaz'ın evine yürüdü.

Önceki Başkan Memet Korkmaz'ın itirazını değerlendiren YSK, Mikail Ağır’ın belediye başkan adaylarının ilan edildiği tarihte ve seçimin yapıldığı 31 Mart'ta seçilmeye engel mahkumiyet kararının adli sicil arşiv kaydında mevcut olduğu belirtildi.

Mazbatanın iptal edilmesinin ardından Suvarlı Beldesinde İYİ Parti Besni İlçe Başkanı İmdat Yıldırım ile birlikte bir basın açıklaması yapan Mikail Ağır; "Beldemizde yapılan ve hep birlikte kazandığımız Belediye Başkanlığımız Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmiştir.

Ailemin, akrabalarımızın ve dostlarımın önerisi ile Suvarlı Belediye Başkanlığına aday oldum. Başvurumu yaparken, sabıka kaydımı da başvurumun ekine ekledim. Suçum emniyet mensuplarıyla aramda yaşanan bir münakaşa. Olmasını istemezdim ama bu herkesin yaşayabileceği basit bir suç. Ben ne hırsızlık yaptım, ne adam öldürdüm, ne fetöcü oldum, nede vatanıma ihanet ettim. Bu suçun karşılığı olarak 1 yıl 2 ay ceza aldım ve cezam ertelendi. Aynı kararla birlikte 2 yıl denetime tabii tutuldum. 2 yıl içerisinde de herhangi bir olumsuz davranışım olmaması sebebiyle 30 Mart 2018 tarihinde denetimim bitti. İlçe Seçim Kurulu da denetim süresi geçtiği için benim seçime katılmamda bir sakınca görmedi. 31 Mart 2019 akşamı da Suvarlı'da seçimi hep birlikte kazandık. İtiraz süreleri geçip sonuçlar kesinleşince mazbatamızı alarak göreve başladık. Aradan 1.5 aylık bir süre geçtikten sonra üzerinde tarih dahi bulunmayan dilekçe ile YSK'dan mazbatamın iptal edilmesi, mümkünse ikinci sıradaki adaya başkanlığın verilmesi, yada yeniden seçim yapılması talep edildi. Biz de savunmamızı hazırlayarak YSK'ya gönderdik. YSK ise savunmamızdan bir kemlime dahi bahsetmeden mazbatamızın iptaline karar verdi. Ben çok iyi biliyorum ki Suvarlı Halkı bu adaletsizliğe ve haksızlığa geçit vermeyecektir" dedi.

Ağır'ın konuşmasının ardından seçmenler ile birlikte Beldede tepki yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş sırasında seçmenler önceki başkan Memet Korkmaz'ın evine yürüdü. Jandarma ekipleri olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alırken, vatandaşı sakinleştirmekte zorlandı. Jandarma ekipleri vatandaşları geri dönmeleri yönünde uyardı. Uzun uğraşlar sonunda vatandaşlar dağıldı.

Önceki başkan Ak Parti Adayı Memet Korkmaz’ın İtirazını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu’nca verilen kararda, Mikail Ağır’ın seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğunu, bu cezanın da  Araban Asliye Ceza Mahkemesi’nin   24.03.2016 Tarihli ve 2016/20 Esas, 2016/41 karar sayılı ilamı ile 5237 sayılı kanunun 125/1 ve 51. Maddeleri uyarınca 1 yıl 2 ay hapis cezası aldığı kararın 30.03.2016 tarihinde kesinleştiği,

2972 Sayılı kanunun 31 ve 36. Maddesinin göndermede bulunduğu 2839 sayılı kanunun 11. Maddesinin (e) ve (f) bentleri, taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis ve ya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olması ve affa uğrasa dahi, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik inancı kötüye kullanma dolanlı iflaf gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyle mahkum edilmiş bulunmasını seçilmeye engel hal olarak kabul etmektedir.

Bu itibarla Mikail Ağır’ın ismin yasal dayanağı olan 2972 sayılı kanunun 31 ve 36. Maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı kanunun 11. Maddesinde belirtilen seçilme yeterliliği şartını taşımadığı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimde Adıyaman İli Besni ilçesi Suvarlı beldesi Belediye Başkanı seçilen Mikail Ağır’ın adli sicil kaydında bulunan suçtan dolayı mazbatanın iptaline karar verilmesi gerekmiştir denildi.

Bu kararla birlikte seçimlerin yeniden yapılıp yapılmayacağı veya kimin belediye başkanı olacağı Yüksek Seçim Kurulunun vereceği kararın ardından belli olacak.

31 Mart'taki seçimlerde İYİ Parti Adayı Mikail Ağır 880, AK Parti Adayı Memet Korkmaz 769, MHP Adayı Mustafa Sarıgül ise 29 oy almıştı.