Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, çocukların teknoloji kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, 21. yüzyıldaki çocukların teknoloji ile tanışıklığının geçmiş nesillerden çok daha fazla olmasından dolayı, teknoloji kullanımının çocukların bilişsel, sosyoemosyonel ve fiziksel gelişimlerine etkilerinin merak edildiğini söyledi.

Teknolojinin çocuk gelişimi üzerindeki etkisinin tartışmalı bir konu olduğunu kaydeden Vogt, “Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları çelişkilidir. Bu sebeple, ebeveynler çocukların teknoloji ile geçirdikleri süreyi nasıl yapılandıracakları ve bunun günlük yaşamlarını nasıl etkilemesi gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaktadırlar.” dedi.

Uzun süreli kullanım sorunlara yol açabiliyor

Yapılan araştırmaların, uzun süre ekrana maruz kalan çocukların dikkat sorunları, hiperaktivite, davranış problemleri, uyku sorunları, obezite gibi sorunlar yaşadıklarını gösterdiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, “Erken çocukluk döneminde ise uzun süre ekrana maruz kalmanın dil gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve konuşmayı geciktirdiği öne sürülmektedir. Uzun süre ekran ile vakit geçiren çocuklar, aile ve arkadaşlarıyla daha az vakit geçirmekte, daha az kitap okumakta ve yeterli fiziksel aktivitelerde bulunmamaktadır.” uyarısında bulundu.

Çocuklar teknolojinin olanaklarından yararlanıyor

Diğer taraftan teknoloji kullanımının her zaman çocuk gelişimini olumsuz yönde etkilemediğini de kaydeden Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, teknolojinin sunduğu imkanlara değinerek kontrollü kullanımın önemini vurguladı:

“Teknoloji çocukların bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmalarına ve ilgilerini çeken konuları kendi başlarına keşfetmelerine olanak sağlar. Ek olarak çocuklar teknoloji sayesinde sosyalleşebilmekte, aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişim kurabilmektedirler. Yapılan araştırmalar, eğitim programları izlemenin çocukların okuma yazma, matematik, problem çözme becerilerinin yanında okul öncesi eğitimde de uyumlu sosyal davranış geliştirmelerini de desteklediğini göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında bu hiçbir zaman siyah ya da beyaz bir durum değildir.

Ekran başındaki zaman yönetilmelidir