Besni Merkez, Belde ve köy nüfusunun yanı sıra çevre ilçelerden gelenlerle birlikte yaklaşık 120 bin kişiye hizmet veren Besni Devlet Hastanesi Fiziki yapısı ve eldeki imkanlar ile verilen hizmet kalitesinde göz doldururken uzman hekim ile sağlık ekipmanları ve cihaz yönünden büyük sıkıntılar yaşıyor.

Konu ile ilgili sorunların çözümü noktasında Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan, Esnaf Odası Başkan Vekili Sedat Ağır, Yeni Besni Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Arif İşitmen, Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Emin Soydan Doğru sosyal medyada gündeme gelen ve artan şikayetlerin sebebi ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Öncelikle Besni Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ali Helli’yi ziyaret eden heyet, sırasıyla Adıyaman Sağlık İl Müdürü Erdoğan Öz ve Adıyaman Valisi Aykut Pekmezi ziyaret etti.

Ziyaretler esnasında yetkililerden edinilen bilgilere göre, Besni Devlet Hastanesinin vatandaşlarımıza daha etkili ve verimli bir şekilde sağlık hizmeti verebilmesi için C Rolünde bulunan Hastanenin B Rolüne yükseltilmesi gerekliliği vurgulandı. Hastanenin B Rolüne geçirilmesi için daha önce iki kez Sağlık Bakanlığına talepte bulunulmuş, ancak ret cevabı alınmış.

Özellikle branşında eksiklik duyulan ve hekim olmayan branşlar ile hasta acil servis sevklerinde sorun yaşanan hastanede sorunların ancak hastanenin “B”  Rolünde faaliyet göstermesi ile çözüleceği öğrenildi.

Mevcut Hastane grup olarak C sınıfında hizmet vermekte iken B grubuna yükseltilmesi veya PDC (Kadro) güçlendirilmesi ile Besni Devlet Hastanesinin Adıyaman'ın Batı da kalan coğrafyasına yetebilen merkezi bir kurum haline gelecek. Benzer sıkıntıları yaşayan Gölbaşı ve Tut ile Adıyaman'a yakın komşu il ve ilçelerde (Araban gibi) sağlık problemine yetişebilen merkez hastane konumuna gelecektir. Mevcut durumda kritik öneme haiz Genel cerrahi, Kadın doğum, Anestezi gibi branşlar da yapılacak, kadro güçlendirilmesi bir çok sıkıntının kalkmasına yol açacak. Tıbbı cihaz olarakta başta MR gibi beklenen bir çok tıbbi cihaz hastane grubunun yükseltilmesi ile Besni'ye kavuşturulmuş olacak.

“C” Rolünde faaliyet gösteren hastanede, branşında eksiklik duyulan ve hekim olmayan branşlar ile hasta acil servis sevklerinde büyük sorun yaşanıyor. Poliklinik hizmet veren ve branşında tek olan uzman doktorlar; "Ameliyathane günlerinde, yıllık izin ve rapor durumlarında polikliniklerini hizmeti ve sağlık kurulu heyet işlemleri verilememesinden dolayı hasta mağduriyetleri artıyor ve dolayısıyla şikayetlerde art arda geliyor. Bunların yanı sıra en çok şikayet yaşanan bölümlerin başında acil servis gelmekte. Burada da 'C Rolü' hastane olduğumuzdan dolayı Acil Serviste 'Acil Uzmanı' bulunmaması hastaların mağduriyetine yol açıyor.

Yalnızca zorunlu hizmetle hekim temini sağlayan hastanede branşlarında tek hekim olarak çalışmakta olan doktorlar gerek iş yükü ve nöbet sıklığı üst düzeyde olması nedeniyle, mecburi hizmet sonrası ilçemizden gitmesine neden oluyor" ifadelerine yer verdiler.

STK Temsilcileri, Erdoğan Öz’ü ziyaretleri sırasında konuyu Ak Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın’a da iletti. Konuyla hemen ilgilenen Aydın, durumu bakan beye ilettiğini ve konuyu yakından takip edeceğini söyledi.

Bu konunun yanı sıra Besni’nin Besni Stadyumu tribünleri, çöken ve virajlarla dolu Besni-Gölbaşı karayolu, Besni Küçük Sanayi Sitesi Camii, yarım kalan Gençlik Merkezi, yarım kalan Yüzme Havuzu, yarım kalan Kültür merkezi ve Fakülte yolu gibi bir çok diğer sorunları da Adıyaman Valisi Aykut Pekmez’e iletildi. STK Temsilcileri bu sorunları sonuna kadar takipçisi olacaklarını ve sorunların çözümü için gayretlerinin süreceğini dile getirdiler.