Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın miyoptan muzdarip olduğunun tahmin edildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu "Gelişmekte olan miyopi göz ardı edilirse yüzyılın ortalarında 1 milyar insan körlük riskiyle karşılaşabilir" dedi

 Miyopi sorunun son 30 yılda erişkinlerde belirgin bir artış gösterdiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, miyopinin gelişen lazer teknolojileri ile iyileştirilebilir bir görme bozukluğu olduğunu söyledi. 


Kavalcıoğlu, bu önemli soruna karşı sağlık kuruluşlarının ve okulların farkındalığı artırmak amacıyla birlikte çalışmaları gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Ebeveynler ve öğretmenlere ortak hareket çağrısında bulunan Op. Dr. Kavalcıoğlu, yetişkinlerinyüzde 63’ünün elektronik aygıtlardan yayılan, yüksek enerjili görünür veya mavi ışınların gözlerine olan olumsuz etkilerinin farkında olmadığını kaydetti.

'EN AZ 2 SAATLERİNİ DIŞARIDA GEÇİRSİNLER' 

Çocukların göz sağlıklarını korumak için elektronik aletlerin kullanımı konusunda aileleri uyaran Kavalcıağlu şöyle konuştu: 

“Ebeveynler, çocuklarını her gün en az iki saat dışarıda vakit geçirmeleri için teşvik etmelidir. Çünkü doğal ışıklar gözlerimiz için çok faydalı, özellikle de gözleri hâlâ gelişmekte olan çocuklar için. Ayrıca çocukların yakın odak gerektiren tabletler, cep telefonları, elektronik oyunlar, televizyon ve diğer faaliyetleri için elektronik cihazlar üzerinde çok fazla zaman harcamadıklarından emin olunması gerekir.”

'DÜZENLİ ARALIKLARLA GÖZ MUAYENESİ YAPTIRILMALI'

Çocukların düzenli aralıklarla görme sorunları açısından taranması gerektiğini vurgulayan Kavalcıoğlu, bu konuda öğretmenlere ve velilere büyük sorumluluk düştüğünü belirterek “Ayrıca çocuklar, başarılarında etkili olan görme sorunları konusunda bilgilendirilerek uyanık olmaları sağlanmalıdır” önerisinde bulundu.