BESNİ GÜNCEL - Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilediğini belirten Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, uzun süreli açlık ve susuzluğun ağız içindeki tükürük miktarını azalttığını söyledi.
Tükürüğün dişleri temizleyen, asitleri dengeleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen doğal bir koruyucu olduğunu ifade eden Dr. Bahar, tükürük azalınca diş yüzeylerinin savunmasız kaldığını vurguladı. Bu durumun çürük oluşumunu kolaylaştırdığını, diş eti hassasiyeti ve iltihap riskini artırdığını kaydeden Bahar, Ramazan’da ağız kuruluğu ve ağız kokusunun daha sık görülebildiğini dile getirdi.
Ağız bakımının zamanlamasının büyük önem taşıdığını belirten Dr. Bahar, sahurdan sonra ve iftardan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini söyledi. Diş ipi kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Bahar, gün içinde fırçalama yapılamasa bile bu iki ana zamanda ağız hijyeninin sağlanmasının bakteri birikimini önemli ölçüde azalttığını aktardı. Sahurda şekerli ve yapışkan gıdalardan kaçınılmasının da diş sağlığı açısından koruyucu olduğunu belirtti.
Uzun süre aç kalmanın mide asidini artırabildiğini, bunun da diş minesini zayıflatabileceğini ifade eden Dr. Bahar, iftar ve sahurda gazlı ve aşırı asitli içeceklerden uzak durulmasını önerdi. Yemekten hemen sonra diş fırçalamak yerine ağız suyla çalkalanıp yaklaşık 30 dakika beklenmesinin diş minesini korumaya yardımcı olacağını söyledi.
Ramazan’da en sık şikâyet edilen sorunlardan birinin ağız kokusu olduğuna dikkat çeken Bahar, bunun genellikle tükürük azalmasına bağlı geliştiğini belirtti. Sahurda soğan ve sarımsak gibi kokusu yoğun gıdaların aşırı tüketilmemesini öneren Bahar, sahur sonrası dişlerin ve dilin nazikçe temizlenmesinin etkili olduğunu ifade etti. İftar ile sahur arasında yeterli su tüketiminin ağız kuruluğu ve kokuyu önemli ölçüde azalttığını da sözlerine ekledi.
Dr. Bahar, Ramazan ayında doğru zamanda yapılan ağız bakımı, dengeli beslenme ve yeterli su tüketimiyle ağız ve diş sağlığının korunabileceğini belirterek, bu sürecin daha konforlu geçirilebileceğini söyledi.
Next





