Narsisistik kişilik, kendilerini aşırı derecede beğenen, kendilerini dışsal görünümleriyle ve  zihinsel yönden sürekli üstün gören, çevresi tarafından sürekli beğeni bekleyen ve diğer insanlar tarafından her zaman üstün görüldüğüne inanan kişilerdir. Bu kişiler çok hassas ve  kırılgan yapıya sahiptirler. Diğer insanların vermiş olduğu ilgi ve alaka ile beslenmektedirler. Yani çevresindeki insanlar onları övdüğü zaman yücelttiği zaman mutlu ve huzurlu olurlar. Karşı taraftan beklenmeyen ilgi ve alaka gördükleri zaman çabucak kırılabilir ve düş kırıklığı yaşayabilmektedirler. Bu yüzden iş hayatı olsun veya arkadaş ortamları olsun sürekli karşı taraftan beğeni ve değerli olma hissi beklemektedir. Kişinin kendisine karşı abartılmış bir beğenisi olup aynı zamanda çevresindeki insanlara karşı da küçümseyici, umursamaz ve de empati eksikliği nedeniyle kimseyi anlamayan, kendini bir başkasının yerine koyamayan ve  başkalarının duygu ve düşüncelerine aldırış etmeyen bir kişiliğe sahiptirler.

Narsistik kişilik bozukluğu nedenleri nelerdir?

Narsisistik kişilik bozukluğunun temelinde erken çocukluk döneminde ebeveynlerin yeteri kadar eş duyum yapamamalarından kaynaklanmaktadır. Ebeveynleri tarafından yeteri kadar ilgi ve alaka görmeye çocukların da duygusal ve zihinsel gelişimleri yeteri kadar gelişme göstermez. Çocuk anneye karşı kendini ifade edememesinden dolayı annelik imajından uzak kalır. Anne ve baba çocuğu sürekli olarak her konuda üstün göstermesi yüceltmesi de narsist bir kimliğin oluşmasına zemin hazırlar. Aynı zamanda anne ve babanın sergilemiş olduğu bir takım ihmallerde narsisistik kişilik bozukluğunun ileriki yaşlarda ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Narsistik kişilik bozukluğu tanı kriterleri nelerdir?

Aşağıdaki kriterlerin beş tanesinin ya da daha fazlasının bir arada olması halinde kişiye narsistik bozukluk tanısı konulabilir.

  • Kendisinin çok önemli olduğunu düşünen kişiler
  • Sürekli olarak sınırsız güzellik, zeka, güç veya kusursuz sevgi üzerine kafa yoran kişiler
  • Her zaman beğenilmek isteyen kişiler
  • Kendinin eşi bulunmaz biri olduğunu düşünen kişiler
  • Kendinin kayırılacak biri olduğunu düşünen ve hak kazandığını zanneden kişiler
  • Başkalarını kendi çıkarları için kullanan kişiler
  • Başka insanların duygularını anlamada isteksiz kalan, empati yapamayan kişiler
  • Başkalarını kıskanan ya da başkalarının onu kıskandığını düşünen insanlar
  • Kendini beğenmiş ve küstah bir kişiliğe sahip olan kişiler

Tedavisi nasıldır?

Narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi ise zor değildir. Tedavideki amaç ise öz benlik saygısının dikkate alınarak tedavinin ilerlemesine önem gösterilir ve bu kişiler rahatsızlıklarını kabul etmezler, sergiledikleri davranışları inkar ederler ve kişi bu davranışlarını haklıymış gibi anlatır, bahaneler üretir, haksız duruma düşmekten korkar ve üste çıkmaya çalışırlar. Genellikle bireysel psikoterapi kullanılarak tedavi devam etmektedir.

Saygı ve Sevgilerimle...