Müftü Sabri̇ ErçekBesni Merinos Küçük Sanayi Sitesi Başkanı haci Arslan ve Gazetemiz İmtiyaz sahibi E. Soydan Doğru Taziye yemeklerinin kaldırılması hususunda görüşlerine başvurmak üzere İlçe Müftüsü Sabri Erçek’i ziyaret etti.

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Müftü Erçek, “Tabii bizim işimiz konuya dini boyutundan bakmaktır. Taziye, dini olarak ta dinimizde var olan bir şeydir. Taziye sabır dilemek, insanların acılarına ortak olmaktır. Ama taziyenin dini boyutu olarak da bir adabı, bir usulü vardır. Bu usulde İslam dininde ölen insanla ölünmez. Yani ölen insan evet acısı vardır ama hayat devam ediyor. Çünkü biz şuna inanıyoruz. Her nefis ölümü tadacak ve sonra hepimiz öleceğiz. Sonra tekrar dirileceğiz. Tekrar bir hesap olacak. Biz buna inandığımız için ölüm son değildir. Uzun süren taziyeler olmamalı. Taziye sahiplerini çok yormamak çünkü sabah erkenden başlayıp gece geç saatlere kadar devam edebiliyor bazen. Hakikaten insanlar artık sıkılıyor, yoruluyor. Ama bir şey de diyemiyorlar.

YEMEĞİ CENAZE SAHİBİ DEĞİL, AKRABA, EŞ, DOST YAPMALIDIR
Yemek konusuna gelince İslam'daki usul şudur. Akraba, eş dostların yemek yapmasıdır. Asıl budur.

YEMEK SADECE TAZİYE SAHİPLERİNE VE ŞEHİR DIŞINDAN GELENLERE VERİLMELİDİR.

Yani herkesin gelip yemek yemesi değil. Dolayısıyla bu, son yıllarda bizim özellikle bölgemizde Güneydoğu'nda Taziye yemek usulü artık haddinden çıkmış. Yani çok fazla abartılmış. Dolayısıyla bu yemeklerin insanlara külfet olmaması, yani siz de ifade ettiniz, çok insanlar da şunu söylüyor.

İMKANI OLMAYANLAR KREDİ ÇEKMEK ZORUNDA KALIYOR

Adıyaman'da 34 kursiyere biyosidal eğitim verildİ Adıyaman'da 34 kursiyere biyosidal eğitim verildİ

Artık imkanı olmayan insanlar kalkıp kredi çekmek zorunda kalıyor. Bir taraftan hayır yapayım, sevap işleyeyim derken bir taraftan günah işliyor. Çünkü faize giriyor. Ve o insan o krediyi yıllarca ödeyemiyor. Dolayısıyla bu yemeklerin ortadan kalkması gerekiyor.

Yani İslam'ın boyutu da dini boyutu da böyledir. Çünkü insanlar, birbirlerini zora sokmamalı, maddi manevi yormamalı. Ama maalesef taziyelerimiz artık böyle bir hal almış ki sadece bazende gösteriş boyutu var. İnsanlar ben bir yemek yapayım da şu kadar insan katılsın. Beni övsünler, beni ansınlar diye. Böyle bir gösteriş, bir moda da olmuş. Şu an taziye evlerini kutsadığımız kadar camilere bakmıyoruz. Adam taziye evi olsun diyor ama cami çok önemli değil. Halbuki taziye evi diye bir şey kültürümüz de yok aslında. Yani İslam kültüründe, İslam dininde böyle bir adet de yok. Dediğim gibi yani şöyle özetlersek taziyeler çok uzun süreli olmamalı. İnsanların acılarına ortak olunmalı. Orada çok fazla dünyevi işlerde konuşulmamalı. Bazen orada insanlar sanki bir düğün yerine gelmiş gibi durumlar yaşanıyor. Dolayısıyla bu yemeklerin kaldırılması dini olarak da doğrudur ve vatandaşlarımız bu adetten, bir an önce vazgeçmelidir, dedi.

Haber Foto : Habibe Uçar

Editör: E. Soydan Doğru