Fırat Basım tarafından basımı yapılan kitapta, Besni'nin coğrafi, konumu, tarihi yerleri, kültürel değerleri, sosyal yaşam ve tarihi geçmişi gibi konular yer alıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan hemşerimiz Mehmet Bekmezci; "Besni ve çevresini tanıtmak için duyduğum ilgi doğup büyüdüğüm yer olması nedeniyle yıllar önce başladı. Besni'nin coğrafi konumu, kültürel değerleri, sosyal yaşam ve tarihi geçmişini araştırmaya başladım. Bilgi edinmek amacıyla bu konuda yazılmış eserlerden yararlanmaya çalıştım. Besni gibi eski çağlardan beri varlığı bilinen, Adıyaman, Samsat, Kahta, Gerger, Araban ve diğer yakın yerleşim yerleri ile komşu illerin de tarihi geçmişlerine ilişkin bilgi ve belgelere de ulaşmaya çalıştım.

Yarım asıra yakın bir zaman sürecinde ulaşabildiği kaynaklardan öğrendiğim bilgileri not ettim ve bulduğum belgeleri sakladım. Bu araştırma ile ilgili aldığım notlar, bulduğum belgeler yüzlerce sayfayı buldu. Derlediğim bilgi ve belgeleri herkesle paylaşmak, Besni'nin tanıtılması amacıyla araştırmalarımdan Besni tarihine ilişkin bilgileri kronolojik sıralamaya göre düzenlemeye karar vererek çalışmamı bu yönde sürdürdüm.

Amatör bir çalışma ile meydana gelen bu derleme kitap, eksik kalmış yönleriyle veya detaya inilmemiş haliyle daha fazla bilgi edinmek isteyenleri tatmin etmeyebilir. Bu konuda daha geniş bir araştırma yapmak isteyenler için belge veya bilgilerin alındığı kaynaklar, dipnotlarda ve kaynakça bölümünde gösterilmiştir.

Kendimi memleketime hizmet etmeye borçlu addederek hazırladığım bu kitabın Besni'mizin tanıtılmasına katkıda bulunmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.

Kitap hakkında bilgi almak veya kitap temin etmek isteyenler istanbul Besnililer Dayanışma Derneği ile 0 536 251 98 84 veya 0 532 465 63 64 numaralı telefondan Mehmet Bekmezci'ye ulaşabilirler.