İstifçilik, psikolojik bir davranış bozukluğudur. “İşe yarayan veya yaramayan her eşyayı biriktirmek” olarak tanımlanır. Eşyalardan bir çırpıda kopamazlar. Toplanan eşyaların çokluğu, istifçilerin diğer insanlardan ayrılmasına neden olur. İstiflenen ürünler genellikle gazete, dergi, kâğıt ve plastik torba, karton kutu, fotoğraf, ev gereçleri, yiyecek ve giyecek olabilir.

İleri düzeyde psikolojik davranış bozukluğu olarak değerlendirilen istifçilik, her şeyi biriktirme hastalığı olarak biliniyor. Dünyada azımsanmayacak bir oranda “istifçi” bulunuyor. Türkiye nüfusunun yüzde 3’ünün “istifleme hastalığı” yaşadığı tahmin ediliyor. Tedavileri oldukça zor. Herhangi bir değeri olmamasına rağmen ellerine ne geçerse bir kenara atıyorlar veya bulundukları yerden hiç kaldırmıyorlar. Daha da önemlisi biriktirdikleri eşyalarla duygusal bağ kuruyorlar. Kendi yaşam alanlarını kısıtlayarak yürüyecek hatta uyuyacak alan bile bırakmıyorlar ve bundan hiç de rahatsız olmuyorlar. Sonuçta odalar ve evler bir çöp kutusuna dönüşüyor.

Belirtileri ve Davranışları nelerdir?

-İstifçi kişiler aşağıdaki özellikleri sergileyebilirler:

-Sahip olunan eşyaları atmakta yetersizlik

-Eşyaları atmaya çalışırken şiddetli endişe

-Eşyaları düzenlemek ya da sınıflandırmakta büyük zorluk

-Neyin elde tutulacağına ya da eşyaların nereye konacağına dair büyük kararsızlık

-Sıkıntı, eşyalardan bunalmış ya da utanmış hissetme

-Eşyalara başka insanların dokunmasından işkillenme

-Saplantılı düşünce ve eylemler: Bir eşyanın tükenmesinden ya da gelecekte ona ihtiyaç duyulmasından korkma; çöp kutusunu yanlışlıkla atılan nesneler için kontrol etme

-Yaşam alanı kaybı, sosyal soyutlanma, aile veya evlilik çelişkisi, maddi zorluklar, sağlık tehlikeleri de dahil olmak üzere işlevsel bozukluklardır.

Tedavisi Nedir?

İstifçiler, kendi istekleri ile tedavi olmak istemezler; çünkü kendilerini hasta hissetmezler. Bu sebeple yaşadıkları istif sorunu onlar için normal bir hayattır. Öncelikle biriktirmenin bir sorun olduğuna inanmaları gerekiyor. Biriktirme hastalığı için bazı tedavi yöntemleri bulunuyor. Antidepresan bazı ilaçlarla hastalık kontrol altına alınabiliyor; ancak tedavi edilemiyor. Bu hastalıkla başa çıkabilmenin en etkili yolu psikoterapidir.

Saygı ve Sevgilerimle…