Günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle bilgisayar ve internet kullanımı giderek artış göstermektedir. İnternet kullanımının bu kadar yaygın olmasının sebepleri arasında teknolojinin hızla gelişmesi, insanların hayatını kolaylaştırması, aklımıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını kolaylıkla bulabilmemiz ve bilgiye en ucuz ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyor olmamız gösterilmektedir. Ayrıca internet kullanımının bu denli artış göstermesi, hızlı bir şekilde yaygınlaşması yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır. İnternet bağımlılığı internetin aşırı derecede kullanılması ve bu isteğin önüne geçilememesinden kaynaklanmaktadır.  İnternete bağlı olmadan geçirilen zamanın değerinin yitirilmesi, internet olmadığında bireylerin aşırı sinirlilik hali, saldırgan davranışlar sergilemesi ve iş sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması internet bağımlılığının belirtileri arasında gösterilebilir. Sonuç olarak internetin hayatımıza olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

İnternet Bağımlılığının Nedenleri

     İnsanların internet kullanırken zaman sınırının olmaması, günün istedikleri herhangi bir anında internetten yararlanmaları, kendilerini istedikleri bir şekilde tanıtma imkanına sahip olması, gerçek düşüncelerini ifade edebilmeleri, dünyanın her yerindeki insanlarla kolay bir şekilde etkileşim ve iletişime geçebilmeleri, herhangi bir kaygı yaşamadan rahatça sosyal bir çevrede yer alma imkanına sahip olmaları, olmak istedikleri insanlar gibi kendilerini özgürce tanıtabilmeleri, günlük stresten kaçmak için çok sayıda alternatif bulabilmeleri, internetin sahip olduğu ve insanlara sunduğu cazip özellikler arasında yer almaktadır.

     İnternet bağımlılığı çok erken yaşlarda başlama göstermektedir. En büyük risk grubu 12-18 yaş arasındaki ergenlerdir. Yapılan araştırmalara göre bu yaş grubunda bulunan ergenlerin artan bilgisayar ve internet kullanımı sonrasında akademik ve sosyal hayatında başarısızlıklar görülmektedir. Bununla birlikte önlemez derecede yoğun internet kullanma isteği sonrasında yorgunluk hissi göze çarpmaktadır. Sosyal medyalarda rastgele sergilenen şiddet ve travmatik sahneler çocuklarda gece korkuları, uyku sorunları gibi etkileri olabilmektedir. Ayrıca bu sahneler çocukta şiddete eğilimi artırmakta karşılaştığı sorunlara tepki olarak şiddete başvurmasına neden olmaktadır. Çocuğun öfke kontrolünü zorlaştırmakta, saldırganlık davranışlarını tetiklemekte ve sosyal ilişkilerinde zedelenmelere neden olabilmektedir.

Peki Bu Sorunun Çözülmesinde Aileler Neler Yapabilir?

  • 2 yaşına kadar teknoloji ile tanıştırmayın! 2 yaşına kadar çocuğunuzu teknolojiden mümkün olduğunca uzak tutun, onun yerine sosyal ilişkiler kurmasını, çevresini keşfetmesini destekleyin. Bu önlemler, zihinsel ve duygusal gelişimi için atacağınız çok önemli adımlardır.
  • Çocuğa bilgisayar ve internette bu kadar zaman geçirmesinin olumsuz etkilerini anlatın.
  • Yapıcı bir şekilde sınır koyun. Teknolojiyle geçireceği toplam sürenin günde 1-2 saati aşmamasına özen gösterin. En önemlisi bu sürede izledikleri veya oynadıkları şeylerin yaşlarına uygun olup olmadığını kontrol edin. Yaşına uygun bulmuyorsanız bunun nedenini çocuğunuzun yaşına uygun şekilde anlatıp, erişimini engelleyin.
  • Çocuğunuza model olun. Ebeveynin elinden telefonu düşürmüyorken, tabletten oyun oynaması yasaklanan bir çocuğun bunun onun için zararlı olduğuna ikna olması oldukça güç. Öte yandan çocuğunuza teknoloji ürünlerinin bilgi edinme/eğlenme/sosyalleşme aracı olduğunu ve ancak belirli sınırlarda kullanıldığında faydalı olduğunu anlatırken, kendiniz de buna mutlaka dikkat edin.
  • Çocuğunuzun keyif alabileceği başka aktivitelere yönlendirin.
  • Günde en az 10-15 dakika ailece tamamen telefonsuz, televizyonsuz, bilgisayarsız zaman geçirmeyi gelenek haline getirin.

Saygı ve Sevgilerimle…