Cumhuriyetin 96. Yılı onuruna Besni Uşak kardeşliğini pekiştirmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Uşak'ta düzenlenen programda Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Besni´den Dünyaya açılan başarı hikayesi ile Erdemoğlu Holding Onursal Başkanı Mehmet Erdemoğlu’nun sanayiciliğe başlangıç öyküsünden bahsetti.

ERDEMOĞLU; "ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR BABAMIZIN ÇİZDİĞİ YOLDA DEVAM EDİYORUZ

Konu babam olunca bizde akan sular durur. Rahmetli babam Besni'de gençlik yıllarında 6 yıl dokuma işçiliği yapmıştır. Dokuma işçiliğinden sonra o sırada Besni'de işler kırılınca evinin ve çocuklarının rızkı için seyyarlığa başlıyor. Besni'de veya Gaziantep'te üretilen malları alıyor ve Türkiye'nin 7 bölgesinde dolaşıyor. Seyyarlığa başladığı zaman 3 ayda bir evine geliyor. Daha sonra 1962 yılında Eskişehir'i kendisine mekan seçerek burada toptancılığa başlıyor ve bu 8 yıl sürüyor. Tabi o zaman evimiz Besni'de. 8 yıl sonra Gaziantep'te 2 tane kilim tezgahı alarak sanayiciliğe başlıyor ve biz evimizi o zaman Gaziantep'e taşıyoruz. Bundan sonraki yıllarda babamızın en önemli yaşam felsefesi insana bakışı olaya bakışı, her şeyde en öne insanı koyması felsefesiyle ticaretini böyle yapıyor. Bizleri de öyle yetiştirdi. Bundan dolayıdır ki gelişmelerimiz devam ediyor ve bugünde elimizden geldiği kadar babamızın çizdiği yolda, onun anayasasıyla devam ediyoruz. Şunu da net olarak söyleyebilirim, onun anayasasından vazgeçmeden, nokta bile sapmadan çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyoruz. Türkiye'de okuyan 20 milyon öğrencinin 2 binde 1'i çok şükür bizim yaptırdığımız okullarda okuyor. Rahmetli babam bize her zaman şunu söylerdi, eğitim, eğitim, eğitim" dedi.

BİZ ÇALIŞANLARIMIZDAN DAHA ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ

Kendilerinin hiç bir zaman patron olmadıklarını söyleyen Erdemoğlu; "Biz hiç bir zaman patron olmadık. Babam bize böyle öğretti. Biz küçükken dükkana gittiğimiz zaman babam temizlenmesi gereken en pis işleri bize yaptırırdı, kalfasına yaptırmazdı. Bizi öyle yetiştirdi. Onun için bizde ne ağalık var, ne patronluk var, ne işverenlik var. Biz diğer çalışanlarımızdan daha çok çalışmak zorundayız ve onlardan daha fazla işçiyiz. Bakış açımız bu" dedi.

GENÇLERE HAYAT ÜNİVERSİTESİNİ ÖĞRETMİYORUZ

Girişimcilere ve ailelerine tavsiyelerde de bulunan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu; "Şimdi burada gençleri değil, anne babaları eleştirmek lazım. Anne babalara baktığımız zaman gençleri bilinç altında ağalık çocuğu olarak yetiştiriyorlar. Babamızın bizi yetiştirdiği gibi yetiştirmiyorlar. Bu ne demek, ben yemedim o yesin, ben giymedim o giysin, ben gezmedim o gezsin, ben yaşamadım o yaşasın, ben zorluk çektim o zorluk çekmesin. Bu şekilde çocuk bomboş bir şekilde yetişiyor. Biz onları yaşadıysak kendimize saygımız yok mu? Bizi biz yapan değerler, yaşadıklarımızın sonucudur. Bunu göz ardı ediyoruz. Gençlere hayat üniversitesini öğretmiyoruz. Daha sonra aileler diyor ki biz nerede hata yaptık?

OYUNCU OLMAYAN TEKNİK DİREKTÖR OLAMAZ

Şimdi gençler çalışmadan, üretmeden, zorluk çekmeden çok çabuk hemen girişimci olacaklarını zannediyorlar. Yok öyle bir şey. Oyuncu olmayan teknik direktör olamaz. Hemen teknik direktör olmayı düşünüyorlar. Böyle bir dünya yok. Hayal dünyasında geziyoruz. Ben 17 yaşında üniversiteyi kazandım, Trabzon'da okudum. Babamdan para almamak için okurken ne yaparım diye iş arardım. Esnafları dolaşarak pazarlarda kilim sattım. Babamdan öğrencilik dönemimde para almadım. Hayatı, pazarlamayı ve ticareti okul bitene kadar öğrenmeye çalıştım. Üniversitenin son sınıfına geldiğim zaman ürettiğimiz kilimin %90'ını ben satıyordum.

HAYAT ÜNİVERSİTESİNDE OKUMAZSAK, YÖNETEN VE İDARE EDEN OLAMAYIZ

Gençler okullarını okuyorlar, sosyal dünyayı biliyorlar ama hayatı bilmiyorlar ve ailelerde öğrenmemesi için çaba sarf ediyor, zorlukları göstermiyorlar. Çünkü hayat üniversitesinde okumazsak, onu bilmezsek işletmeyi yöneten ve idare eden olamayız. Onun için her eğitim aileden başlar. Ben ne Milli Eğitim Bakanlığının, ne hükümetin, ne de devletin sistemini eleştirecek değilim. Ama aile doğrusunu yapıyor mu diye önce bir kendisini çek etmesi lazım. Eğitim ailede başlar" ifadelerine yer verdi.