Hastalık hastalığı yani ‘’ Hipokondriazis’’ bir somatoform bozuklu tipidir.

Hipokondriazis nedir?

Kişinin bedensel bir hastalığı olmadığı halde ciddi bir bedensel rahatsızlığa yakalandığı endişesiyle hekim dolaşması olarak tanımlanır. Hastalık hastalığı diye bilinen bu hastalık kişinin vücut belirtilerini yanlış yorumlayıp ciddi bir hastalığa yakanlandığı korkusu ile yapılan yeterli tıbbi değerlendirmelerin sonuçlarına güvenmeyip hastalık düşüncelerini devam ettirmesidir. Hipokondriaklar sıklıkla başvurdukları hekimin yetersiz olduğuna kanaat getirirler. Genç yaşta başlamakla (20-30 yaş arası) birlikte, 40-60 yaşları arasında da sık görülür. Hastaların %80’inde depresif bozukluk vardır. Kadında ve erkekte aynı orandadır.

Belirtileri nelerdir ?

Hipokondriazis’in temel belirti özelliği;

-Normal bedensel duyumlar (hafif bir sızı, ağrı ya da rahatsızlık),

-Olağan vücut işlevleri (kalp atımları, bağırsak hareketleri gibi)

-Çok küçük somatik anormallikler (arada bir dışkıda mukus görülmesi, nazal akıntı) üzerinde aşırı durulması ve her belirtinin özgül hastalıkla ilişkilendirilmesi hipokondriazisin temel özelliğidir. Yani kişinin vücut semptomlarını yanlış yorumlamasına bağlı olarak ciddi bir hastalığı olacağı korkusunu ya da ciddi bir hastalığı olduğu düşüncesini taşıyıp durmasıdır. Örnek olarak kalp atışları, terleme, öksürme, esneme, kabızlık gibi durumlar ciddi bir hastalığın (kanser, kalp krizi, ağır bir nörolojik hastalık gibi ) işaretleri olarak kabul edilmektedir.

Tedavisi nedir ?

Hipkondriazis tedavisinde kaygı bozukluklarında kullanılan bilişsel davranışçı teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler psikoeğitim; olumsuz otomatik düşüncelerin ve rasyonel açıklamaların kaydı için günlük tutulması; belirtilerin gelişiminin izlenmesi için davranışsal deneylerin yapılması; bedensel kontrol ve güvence arayışı ile ilgili tepki engellemesi; yakın çevrenin güvence vermeyerek tedavi sürecine katılımı; ve kişinin hastalıkla ilişkili durumlara maruz bırakılması basamaklarını içermektedir.

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.