Tepkilerin ardından ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 2008 ve sonrası model araçlar için son tarih 10 Temmuz 2020 olarak belirlenerek 6 ay uzatıldı.

Gölbaşı'nda yapılan basın açıklamasına Elbistan Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi nakliyeciler, Besni, Pazarcık, Narlı ilçelerinden tır ve kamyon şoförleri, Gölbaşı’nda nakliyecilik yapan tır ve kamyon şoförleri ile destek vermek üzere, Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, CHP Besni İlçe Başkanı Vakkas Acar, CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Emine Köseler ve Besni Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mitat Songur katıldı.

Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, nakliyeci esnafının sonuna kadar arkasında olduklarını söyledi.

CHP Besni İlçe Başkanı Vakkas Acar ise; "Burada ekmeği için ömrünün yarısından fazlasını çocuğundan, evinden, ailesinden ayrı geçiren kamyoncu ve nakliyeci arkadaşlarımızın haklı direnişlerinde yanlarında olmak ve korumak için buradayız. Arkadaşlarımız kendilerine yapılan haksızlığı ve ne yapılması gerektiğini bize bildirdiler. Bu taleplerinden dolayı sonuna kadar kendilerinin yanlarında olduğumuzu bir kez daha buradan duyurmak istiyoruz. Bu arkadaşlarımız aslında sizden çok bir şey istemiyor. Arkadaşlarımız sadece evine ekmek götürmek istiyor, sadece çocuklarına karşı mahcup olmamak istiyor. Sizden haksız, hukuksuz ve adaletsiz hiçbir şey istemiyor. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz. Lütfen yapmış olduğunuz bu yanlışlıktan derhal geri dönün. Bu arkadaşlarımızı ve ailelerini mağdur ve mahcup etmeyin. Bu ülkenin 5 milyon Suriyeliye açılan gönül kapısını bu emekçilere de açın. Bu insanlar vatanı için, toprağı için, bayrağı için savaşmış, kanının son damlasına kadar bu ülkeden vazgeçmemiş, ülkesine ve milletine sahip çıkmış insanlardır. Bunların emeği haktır, istekleri haktır. Bizlerde bu haklı davranışlarında onların yanındayız ve yanlarında olacağız" ifadelerine yer verdi.

Gölbaşı'nda ve Türkiye genelinde yapılan eylemler sonuç verdi. Dijital takografa geçiş süreci 6 ay uzatıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 2008 ve sonrası model araçlar için son tarih 10 Temmuz 2020 olarak belirlendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Takograf cihazı, yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde sürüş ve dinlenme süreleri ile aracın aşırı hız bilgilerini kayıt altına almak amacıyla kullanılan bir cihazdır. Bu cihazların da diğer ölçü aletleri gibi güvenilir olması, doğru ayarlı çalışması, periyodik olarak kontrol edilmesi ve kaydettiği verilere dışarıdan müdahale edilmemesi gerekmektedir.

2012 yılında takograf uygulamalarının amacına hizmet etmesi için çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemeler kapsamında dijital takografa geçişle ilgili araç model yıllarına bağlı 5 yıllık bir takvim belirlenmiş ve 2014 yılında süreç kademeli olarak başlatılmıştır. Dijital takografa geçiş için değişim sürecine mevzuatta tanınan süre 31/12/2019 tarihinde son bulmuştur.

Ancak, son kademede bulunan araç sayısının önceki yıllara göre fazla olması ve geçiş işlemlerinin son günlere bırakılması yıl sonunda yoğunluk oluşturmuştur. Bahse konu yoğunluğun taşımacılık sektöründe mağduriyet yaratmaması için dijital takografa geçiş sürecinde son tarihin 6 ay ek süreyle 10/07/2020 olarak revize edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Bununla birlikte dijital takograf zorunluluğun amacı sürücülerin sosyal haklarının korunması, taşımacılıkta adil rekabet ortamının tesis edilmesi ve ölümlü kazaların en aza indirilerek karayolu güvenliğinin arttırılmasıdır. Dolayısıyla, taşımacılık sektörünün dijital takografa geçişte hassasiyet göstermesi ve son kez tanınan ek süre içerisinde farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri yaparak geçiş sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması önem arz etmektedir."