Besnide Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe Kaymakamım, Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Baba, Cumhuriyet Baş Savcısı Mustafa Köse, Mimarlık Fakültesi Dekanı  Meslek Yüksek Okul  Müdürü Prof. Dr. Hakan Evin  İlçe Milli Eğitim Müdürüm Ak Parti İlçe Başkanı İsmail Sümer, İyi Parti İlçe Başkanı İmdat Yıldırım , Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Kurum Amirleri, Muhtarlar ve Vatandaşlar katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel gerçekleştirdi.

Milli mücadeleyi başlatan sürecin 103. Yıl dönümüne ulaşmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı 19 Mayıs 1919 tarihidir.

Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde, Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir' diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur.

Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.

Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız, millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği gençlere büyük görevler düşmektedir.

Sevgili Gençler 

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değeri  emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en  iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.

Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti'ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeni seviyesine sizler taşıyacaksınız.

Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç bir kimsenin, hangi amaçla ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Unutmayınız ki Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyü Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, Gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum dedi.

103. yıl dönümü dolayısıyla gençler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı kapsamında çeşitli branşlarda spor gösterileri, Besni Do-Kan Spor Kulübü sporcularının gösterileri, Folklor gösterisi yapıldı. Kutlama programı sonrası protokol üyeleri tarafından ulusal düzeyde dereceye girip başarı gösteren sporculara ödüller verildi. Tören, protokolün gençlerle fotoğraf çekildi. Akşam ise fener alayı yürüyüşü yapılarak sona erdi.