Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman İl Başkanı Mehmet Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ulusal basına çıkan ve Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci yazar Can Dündar ve Erdem Gül hakkında vermiş olduğu karara yönelik beyanları Anayasada belirtilen ‘Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Bir Hukuk Devletidir’ ilkesine aykırı olduğunu ve bunu kabul etmediklerini söyledi.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sayın Cumhurbaşkanı yapmış olduğu açıklamada ‘Anayasa Mahkeme kararını kabul etmiyorum ve saygı duymuyorum’ diyerek parlamenter demokrasimize ve hukuk devleti ilkesine aykırı davranmıştır. Temel görevi kuvvetler arasında eşgüdümü sağlamak olan Cumhurbaşkanı’nın Anayasayla Kurulu yüksek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’nin kararı hakkında bu şekilde beyanda bulunması yargı bağımsızlığına saldırı niteliğindedir. Anayasa Mahkemesi gazetecilerin bireysel başvuruları hakkında Anayasanın 148. Maddesi gereğince tutuklanmalarını Hak İhlali olarak değerlendirmiştir. Yüksek Mahkemenin bu kararına Cumhurbaşkanı da dahil bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının saygı duyması Hukuk Devleti ilkesinin gereğidir.

Cumhurbaşkanı’nın bu tarz açıklamaları adalete ve hukuka olan güvenin yurttaşlar arasında sarsılmasına yol açmıştır. Kanaatimizce Cumhurbaşkanı’nın açıklaması eleştirinin ötesinde bağımsız yargıya doğrudan müdahaledir.

Cumhuriyet Halk Parti Adıyaman İl Örgütü olarak Sayın Cumhurbaşkanı’nı ve tüm kurumları Anayasa’ya ve bağımsız mahkeme kararlarına saygılı olmaya davet ediyoruz” dedi.