Gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında sırası ile Besni Münire Sümer Etnografya Müzesi, Sofraz Öksüz Minare, Sofraz Anıt Mezarları, tarihi Roma Köprüsü, Kızılin Köprüsü ziyaret edildi. Daha sonra ise Fırat nehri üzerinde tekne turu gerçekleştirildi.

Ziyarette Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, İl Genel Meclis Üyeleri, Ak Parti Besni İlçe Başkanı İsmail Sümer, Besni ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Besni İlçe Özel İdare Müdürü Ahmet Tanrıkolu, Besni Merinos Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan ve Besni Güncel Gazetesi İmtiyaz sahibi E. Soydan Doğru hazır bulundu.

Vali Mahmut Çuhadar, Besni programı kapsamında ilk olarak, Merinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi İşadamı Ali Erdemoğlu tarafından yaptırılan ve Besni’nin kültürünü, geleneklerini, yaşam biçimini, tarihi eserlerini yansıtan Merinos Münire Sümer Etnografya Müzesini ziyaret ederek, müzenin tarihsel ve yapısal durumu ile müzede bulunan tarihi ve kültürel eserleri inceleyerek bilgiler aldı.

Daha sonra Sofraz (Üçgöz) köyüne geçen Vali Mahmut Çuhadar, burada önceki yıllarda yapılan kazılar sonucunda Milattan Sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Roma dönemine ait Sofraz Anıt Mezarlarını inceledi.

Sofraz Köyündeki incelemelerinin ardından Vali Mahmut Çuhadar ve beraberindeki heyet, Kızılin Köyüne geçti. Burada Göksu Nehri üzerinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda restorasyon ve onarım çalışmaları yapılan Kızılin Köprüsünü inceleyen Vali Mahmut Çuhadar, Kommagene dönemine ait olduğu bilinen 2 bin yıllık tarihi köprü hakkında bilgiler aldı.

Köprünün iki yakasında bulunan Gümüşkaya (Palaş) ve Kızılin köyleri arasında 200 yıl önce ‘küçükbaş hayvanların ekinlere zarar vermesi' nedeniyle başlayan kavga sonrası patlayıcı ile yıkılan 1800 yıllık tarihi Kızılin Köprüsü'nün iki yakasının birleştirilmesi sonrasında ulaşıma açıldı. Tarihi köprü yaklaşık 2 yıllık restorasyon sonrasında birleşti. Ulaşıma açılan köprünün yaya ulaşımının olduğu, araç ulaşımına kapalı olduğu öğrenildi.

Göksu Çayı üzerine M.S. 2. Yüzyıl'da yapılan Roma Dönemi'ne ait köprüde yaklaşık 5 bin ton kesme taş kullanıldı. Yaklaşık 400 ton demir iskele kurularak 32 metre uzunluğunda, 31 metre yüksekliğindeki orta kemeri yeniden yapılan köprü birçok özelliği ile Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak biliniyor. Toplam uzunluğu 150 metre olan köprü, 7 buçuk metre genişliğinde olup 3 kemerden oluşuyor.

Heyet daha sonra, tekne turu ile Fırat ve Göksu’nun Birleştiği Kızılin Kanyonu ile dağlara oyulmuş tarihi mağaraları gezdi.