Ziyaret sırasında Alkan’a,  Tarımsal Proje ve Tesisler Daire Başkanı Dr. Erkan İçöz, Şeker Üretim Dairesi Başkanı Ahmet Aytemur, İdari İşler Müdürü Fatih Gölgeli ve Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun eşlik etti.

Alkan ve beraberindeki heyet öncelikle İlçe Kaymakamı Nazlı Demir'i makamında ziyaret etti. Daha sonra Besni SODES Toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ve çiftçiler ile görüşen heyet yöreye ait tarımsal faaliyetler ve Pancar Ekim Taahhütleri çerçevesinde bir görüşme yaptı.

Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan yapmış olduğu konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı avans ücreti Besni’de karşılığını bulmuş. Çiftçilerimiz Türkşeker’e güveniyor tercihini üretimden yana kullanıyor. Çiftçilerimizle sözleştik 2022 yılı pancarda rekor yılı olacak” dedi.

Türkşeker’in girdi maliyetlerini minimize edip, çiftçimizin gelirini artırmak için bir asırdır çiftçimizin yanında olduğunu vurgulayan Alkan daha sonra Besni’de market ve bakkallara giderek Türkşekerin halka uygun fiyatlarla şeker sunabilmek için hayata geçirdiği RFG sisteminin etkilerini gözlemledi. Piyasada 45 – 60 lira bandında olan beş kiloluk şekerin bakkaldaki 34 lira fiyatını gören Alkan; “RFG Sistemi ile Vatandaşımız kazanıyor, Ülkemiz Kazanıyor” dedi.

Besni'de çiftçilerle Buluşan Alkan; 2022/2023 pancar üretim döneminde yeni rekorlar beklediklerini ifade ederek, ilk 10 günde çiftçilerle 4 milyon tonu aşan üretim sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 875 TL’lik pancar fiyatının çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandığını ve pancara olan ilginin büyük oranda arttığını dile getiren Alkan “Şekerde ilk defa avans alım fiyatı sene başında açıklandı. Pancar alım kesin fiyatı ise ekonomik gelişmeler ve alternatif ürün fiyatları da dikkate alınarak hasat öncesi açıklanacak. Dolayısıyla hiçbir çiftçimiz mağdur edilmeyecek” açıklamasında bulundu.

PANCAR ÜRETİMİNDE YENİ REKORLAR BEKLİYORUZ

Sonbaharda alınan yağışların geçen yılki yağışlarının üzerinde gerçekleştiğini belirten Alkan “Ayrıca, bol kar yağışlı bir kış geçiriyoruz ve sonrasında ise bereketli yağmurlarında etkisiyle bu sene pancar üretiminde geçen yıla göre daha az su sorunu yaşanacağını öngörüyor,  2022 yılında pancar üretiminde yeni rekorlar bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

PANCAR ÇİFTÇİSİNE VERİLEN DESTEKLER ARTIRILDI

Alkan;  “Türkşeker çiftçimizin %17 olan istihkak posa oranını %20’ye, faizsiz şekilde 3 kez verilen avans sayısını 4’e çıkardı. Çiftçimizin finans sorunu yaşamaması için avans miktarı ise yüzde 100 artırılarak her dönem için ton başına 36 TL olarak belirledi” diye konuştu.