Yürütücülüğünü yaptığı iki projeyle TÜBİTAK MAM 2009 Başarı Ödülü'ne layık görülen Bağış'ın fare sütlerinde kanser hücrelerini durdurucu etkisi bulunan protein üretiminden Anadolu Boz ırkına ait 5 sığırın klonlanmasına kadar genetik üzerine göz dolduran çalışmaları bulunuyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan hemşerimiz Prof. Dr. Haydar Bağış, TÜBİTAK'ın ''Transgenik Farelerin Meme Bezlerinde İnsan Gamma İnterferon Proteinin Üretilmesi'' başlıklı projesini bir süre önce tamamladığını söyledi.

TÜBİTAK'ın ödülüne konu olan çalışmasında, insan gamma interferon proteini taşıyan transgenik fare hatları ürettiklerini ve bu proteinin transgenik farelerin meme bezlerinden salgılanarak kendi sütlerine geçtiğini anlatan Bağış, fare sütlerine salınan bu proteinin aktivitelerinin test edildiğini ve proteinin kanser benzeri hücrelerin bölünmesini durdurduğunu saptadıklarını belirtti.

''Anadolu Sığırlarının Klonlanması'' başlıklı diğer projesinde ise dünyada ilk defa Anadolu Boz ırkına ait Efe, Ece, Ecem, Kiraz ve Nilüfer isimli 5 boz ırk sığırını klonladıklarını ifade eden Bağış, bu başarılarının dünyanın sayılı bilim çevrelerince de takdirle karşılandığını dile getirdi.

GENETİK ÇALIŞMALARINI DOĞDUĞU TOPRAKLARA TAŞIDI

Tüm eğitimini İstanbul'da tamamlayan Bağış, TÜBİTAK MAM'da yürüttüğü çalışmalarının ardından geçen yıl Adıyaman Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak atandığını kaydetti.

Üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nı da yürüttüğünü de anlatan Bağış, Adıyaman'daki yeni görevine ilişkin şöyle konuştu; "TÜBİTAK'ta edindiğim bilgi birikimimi aktaracağım yerin doğduğum topraklar olduğunu düşündüğüm için Adıyaman Üniversitesi'ni tercih ettim. Rektörlüğün öğretim üyesi seçiminde bilimsel liyakata önem vermesi, 7 fakültesi, 2 enstitüsü, 2 yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 5 meslek yüksekokulu ve 1 araştırma merkezi, 10 bine yakın öğrencisi, 900'e yakın çalışanı, 80 Milyon TL'lik bütçesi gibi sebepler beni bu üniversitede çalışmaya itti.

Şu anda genetik üzerine yıllarca süren çalışmalarımda edindiğim bilgi birikimini Adıyaman Üniversitesi'ne aktarmak için yoğun çalışma içindeyim" dedi.