Tanklar karşısında hiçbir milletin bu şekilde gözünü kırpmadan ölüme gideceğini görmediğini belirten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın; “Öyle büyük bir mücadele ki bu olmak yada olmamak mücadelesi. Ya tarih olacaksınız, ya tarih yazacaksınız dediler bizde millet olarak büyük bir tarih yazdık. Hayırlı uğurlu olsun.  Tüm dünya milletlerini kıskandıracak bir şekilde büyük bir birliktelilik oluşturduk. Neden yaptık Al Bayrağımız için, vatanımız için yaptık, milletimiz için yaptık, çocuklarımız için yaptık. 1950 yılından bu yana ülkemizde 16 kez milletimizin iradesi gasp edilmeye çalışıldı bir kısmı başarılı oldu bir kısmı olmadı. 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen 17. Darbe girişimi önce Allah’ın yardımı ve aziz milletimizin desteğiyle başarısız oldu ve tarihe geçecektir. Bundan sonra bu milletin birliğini, beraberliğini ve gözünü kırpmadan göğsünü tankların önüne siper ettiğini gören herkes bu tür girişimleri bir daha aklının ucundan bile geçiremeyecektir. Dili, dini, ırkı, düşüncesi, mezhebi ve siyasi düşüncesi ne olursa olsun 15 Temmuz gecesi sokaklara dökülen aziz milletimiz söz konusu vatan olunca gözünü kırpmadan ölümü göze alarak tanklarla üzerlerine gelen hain darbecilere karşı ellerinde bayraklarla ve getirdikleri tekbirlerle bu hainlerin üzerine yürüyerek büyük bir zafere imza atmıştır.” dedi.
Hain darbecilerin her türlü hainliği hesap ettiklerini ancak milli iradeyi hesap edemediklerini belirten TBMM Başkanvekili Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ekmeğimiz kadar hürriyetimizde önemli dediniz, onursuz yaşamaktansa onurlu bir şekilde tankların altında can vererek ölürüz dediniz. Bu onurlu mücadelemi esnasında hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Aziz milletimize yapılanların ve şehitlerimizin kanları yerde kalmayacaktır. Mecliste yapılan görüşmeler sonucunda 3 ay süreyle Olağan Üstü Hal kararı aldık. Bu hain darbecilere hak ettikleri en ağır ceza neyse verilecektir. Tarih çok darbe gördü, tarih çok savaş gördü ama 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe olayındaki gibi alçakça olanı, ahlaksızca olanı görmedi. Darbe yapmaya kalkışan hainler her şeyi hesap etmişlerdi ancak bir tek şeyi hesap etmemişlerdi, Aziz milletimizi hesap etmemişlerdi. Onların tanklara göğüslerini siper edeceklerini hesaba katmamışlardı. ve siz değerli aziz milletimizin tanklarla üzerinize gelen hainlere elinizdeki Türk Bayrağı, içinizdeki iman gücünüzle öyle bir cevap, öyle bir tokat indirdiniz ki neye döndüklerini şaşırdılar.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Kızılay meydanında yaptığı konuşmanın ardından, Beştepe’ye giderek burada bulunan vatandaşlarla sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttu.