Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adıyaman’daki temasları kapsamında sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticilerle ayrı ayrı görüşme yaptı. Bakanlığın üst düzey bürokratları ile düzenlenen istişare toplantısında Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçilerin tarımsal sulamada yaşadığı sorunlar ile elektrik, pamuk desteklemesi ve Arazi Toplulaştırması konularındaki sorunların giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına talepte bulundu.

Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer; "Çevre illerimiz Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine verilen %65'lik enerji desteğinin Çetintepe Barajı tamamlanıncaya kadar ilimiz çiftçilerine de verilmesi, iller arasındaki farklılığı ortadan kaldıracak ve bölgesel rekabet gücünü olumlu ölçüde arttıracaktır. Ayrıca Akedaş enerji firması tarımsal sulamadaki fatura ödemelerini aylık olarak düzenlemektedir. Üreticilerimiz ödemelerini zamanında yapmamakta ve ürünlerin en az yetiştiği süre 4 aydır. Ancak tüketilen enerji bedeli faturaları aylık olarak düzenlendiği için çiftçi ödemelerini düzenli yapamamaktadır. Dolayısıyla Akedaş üretim sezonunda elektrikleri kesmektedir.

Sulamada kullanılan elektrik faturalarının ürün hasat tarihine göre 30 Temmuz ve 30 Ekim olarak yılda iki defa tahsilatına gidilmesi durumunda, ürün satımına denk getirir ise çiftçimiz ilgili şirketin ödemesini düzenli bir şekilde yapabilecektir" dedi.

Keysun Sulama ait olan 12 adet sondaj kuyusunun enerji borcundan dolayı kapalı durumda olduğunu da ifade eden Sümer; "Adıyaman Çamgazi Sulama alanı içerisinde 4 tane sulama birliğinin enerji giderlerinin karşılanması maksadıyla DSİ tarafından 2 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmuştur. Yıllık üretim kapasitesi Adıyaman'daki bütün birliklere ait enerji giderlerini karşılayacak kapasitededir. Ancak mevcut GES'den üretilen enerjiden yalnızca Samsat ve Çamgazi Sulama Birliği faydalanmaktadır. Keysun Sulama Birliğine ait 12 adet sondaj kuyusu enerji borcundan dolayı kapalı durumdadır. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi için bu projeye Keysun Sulama Birliğinin de dahil edilmesini talep ediyoruz.

2018 yılı pamuk destekleme faturalarını çiftçilerimiz Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne teslim etmişlerdir. Ancak ilgili personel sistemde Pamuk destekleme butonu açık olmadığı için icmal alamamaktadır. İlgili sistemin açılması için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne emir ve talimat verilmesini talep ediyoruz.

Türkiye genelinde ortalama verim miktarının 450 kg. düşürüleceği hakkında duyumlar aldık. Ancak bu miktara düşürülürse üreticimizi mağdur eder. Sertifikalı tohum kullandırılması, damlama ve yağmurlama sulama kullanan üreticimiz dekara 550 - 650 kg. arası verim alırken, Tarım Bakanlığının 450 kg. düşürmesi üreticimizi mağdur edecektir.

Tarım Bakanlığımız tarafından Besni'de ve Kahta'da 36'şar köy olmak üzere toplam 72 köyümüzde Arazi Toplulaştırma kapsamında 2018 yılında alt yapı kanalizasyon ihalesi yapıldı. Ancak köylerimizde şuana kadar herhangi bir çalışma yok. İhalesi yapılan bu köylerimizde bir an önce kanalizasyon çalışmalarının başlatılarak hızlandırılması ve ihaleyi alan ilgili firmaya bu işlerin tamamlanması için talimat verilmesini talep ediyoruz" dedi.