Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Yaşar, “Bilindiği üzere 7256 sayılı “Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Ile Bazi Kanunlarda Değişiklik Yapilmasi Hakkında Kanun” 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Daha once 31 Aralık’ta sona ereceği açıklanan yapılandırma başvuruları 1 Şubat 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Yapılandırmanın detayları hakkında da bilgiler veren Yaşar, şu ifadelere yer verdi;

Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarına ilişkin;

2020 yılı / Ağustos (dahil)  ayına kadar olan prim, idari para cezaları, Genel Sağlık Sigortası Primleri, Ek/5,6 , Bağ-Kur primleri, Tevkifat kesinti sorumlularına ilişkin prim ve Cezalar, Kişi Borcu ve Rücu alacaklarına ilişkin alacaklar yapılandırma kapsamına alınmıştır.

                7256 Sayılı yapılandırma da Bağ-Kur Dondurulmuş primlerin aslı ve yeniden uygulanan (Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak) %90 terkin edilerek ödeme imkanı sunulmuştur. Yine Kurum alacaklarına ilişkin alacakların Tahakkuk dönemindeki ana para ve Gecikme zammının Peşin ödemelerde (Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak) %90 terkin edilecek olup, taksitle ödeme yapmak isteyenler içinse Altı eşit taksit için (1,045), Dokuz eşit taksit için (1,083),  On iki eşit taksit için (1,105), On sekiz eşit taksit için (1,15), oranlar uygulanacaktır.

                Genel Sağlık Sigortalısı olanlar içinde avantajlar bulunmakta olup Genel Sağlık Sigortalılarının daha önce gelir testi yapmayanların Resen tescil edilerek oluşan prim boırçları 31 MART 2021 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma Vakfına bağlı Yeşilkart Bürolarına başvurmaları ve gelirlerinin Asgari Ücretin 1/3 az olarak belirlenenlerin tüm borçları silinmektedir. Ayrıca borçları kesinleşmiş olanların ise herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın 2020/Ağustos ayına kadar olan tüm gecikme zamları silinmiş olup ana para borçlarını 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödeme imkanı sunulmuştur.

                Başvurular 1 ŞUBAT 2021 tarihine kadar yapılabilecek olup Peşin Ödeme veya Taksitle ödeme seçeneğini seçenler için ilk taksit son ödeme tarihi 31 MART 2021 olarak belirlenmiştir.

İdari Para Cezalarında Ana Paranın yarısı terkin edilmekte gecikme zammı da alınmamaktadır. Kurumumuzla beyaz sayfa açmak isteyen İşverenlerimiz ve sigortalılarımız için çok önemli bir fırsat sunulmaktadır.

EMEKLİLİK ŞARTLARINI TAŞIYANLARA BANKA KREDİSİ İMKANI

Ayrıca Emeklilik Şartlarını taşıyan ama prim borcunu ödeme imkanı olmayan sigortalılarımıza 04 OCAK 2021 tarihinde yapılan Ziraat, Vakıf ve Halk Bankasını kapsayan bir protokol imzalanmış olup %1,60 faiz oranı ve 36 taksitle ödeme imkanı sağlanmış olup Müdürlüğümüze müracaatları halinde aylık bağlanacak sigortalılarımıza kredi almalarına ilişkin belge düzenlenecektir.

Başvurular e-devlet sgk uygulamaları menüsünden, postayla ve bizzat Müdürlüğe başvuru ile yapılabilmektedir.