Besni Şoförler Odası Başkanı Ali Can da eyleme katılarak destek verdi. Besni’de şehir turu yaptıktan sonra Besni Kaymakamlığı önüne gelen dolmuşçular burada davul zurna eşliğinde halay çekerek Belediyeye tepkilerini gösterdi.

Konu hakkında bir de basın açıklaması yapan dolmuşçular “Ekmeğimizle Oynama Besni Belediyesi, Besni Belediyesi Ekonomisi Dolmuşçuların Üzerinden mi Kuruluyor, Elini Ekmeğimizden Çek” gibi pankartlar açtılar.

Açıklamayı dolmuşçular adına S.S.50 Nolu Besni Şehir içi Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Avukatı Yusuf Çalışkan yaptı.

Çalışkan yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere Besni belediye meclisi 03.02.2010 tarihinde Besni'de 30 tane olan minibüs hattına 10 tane daha eklenmesi için karar almış ve bu kararın uygulanması amacıyla da Belediye Encümeni 10 yeni minibüs hattının 17.07.2012 tarihinde ihale yoluyla satışına karar vermiştir. Yıllardır Besni ilçesinin şehir içi ulaşım ihtiyacını eksiksiz olarak yerine getiren S.S.50 Nolu Besni İlçesi Şehiriçi Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri olarak bu kararın hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki idarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetime açıktır. İdare yetkilerini kullanırken, kamu yararı ve hizmet gereklerini gözetmek zorundadır. İdareye verilen takdir yetkisi bu doğrultuda kullanılmak zorundadır. Oysa Besni Belediyesi bu yetkisini kamu yararı ve hizmet gereklerini dikkate alarak kullanacağı yerde, bilakis “benim takdir yetkim var ben bu yetkimi istediğim gibi kullanırım” mantığı ile hareket etmiştir. Besni ilçesinin yıllardır şehir içi ulaşım ihtiyacını karşılayan, bunun için hizmet veren bizlerin görüş ve önerileri dikkate hiçbir zaman alınmadı. Bizlere bu konuda herhangi bir şekilde görüş ve öneriler sorulmadığı gibi muhatap dahi kabul edilmedik” dedi.

Alınan kararın tamamen belediye bütçesine kaynak sağlanma noktasında yapıldığını da söyleyen Çalışkan; “Şehir içi ulaşım ihtiyacı karşılanırken bunun belediyenin maddi kaynak sağlamasının aksine halkın ihtiyaçları ve kamu yararı dikkate alınarak yapılması gerekmektedir. Bundan yaklaşık 4 yıl önce bir önceki belediye tarafından yine 20 olan minibüs hattına 10 tane yenisi eklenmiş, o günden bu güne Besni ilçesinin nüfusu artacağına bilakis azalmıştır. Oysa meclis kararının gerekçesinde bensinin nüfusunun arttığı temeline dayanılmıştır.

Şuanda ilçemizde bulunan minibüs sayısı ulaşım ihtiyacım fazlasıyla karşılamaya yeterlidir. Zaten bu hizmeti layıkıyla da yerine getirmektedir. Özellikle yanı başımızda bulunan göjbaşı ilçesine baktığımızda her 15 dakikada bir şehir içi minibüsleri hareket ederken bizde her 5 dakikada bir minibüs hareket etmektedir. Kış aylarında ihtiyaç hasıl olduğunda bu süre 2 dakikaya kadar düşmektedir.

Bunun farkında olan biz S.S. 50 Nolu Besni İlçesi Şehir içi Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri bu konuda Şanlıurfa İdare Mahkemesinde hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz ihale kararının ve ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmış bulunmaktayız. Bu konuda en doğru ve isabetli kararı Yüce Türk Yargısı verecektir” dedi.