Yetkin Şifalı Bitkiler Dünyası sahibi Ercan Yetkin, Ramazan ayında ortaya çıkabilecek ağız kokularının kullanılan şifalı bitkiler sayesinde giderilebileceğini söyledi. Yetkin, "Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi yaptırın. Koku testleri uygulanabilir. Diş, diş eti, diş çürükleri, gömük, sorunlu dişler, dil sırtı ağız kokusunun başlıca sebepleri arasındadır. Ağız kokusu sosyal hayatı çok olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur" dedi.
AĞIZ KOKUSUNU BAŞLICA SEBEPLERİ
Ağız kokusunun başlıca nedenlerini sıralayan Yetkin, şunları söyledi:
"Yalnız şunu da unutmamak gerekir, ağız kokusunun birden fazla nedeni olabilir. Bunun için sebeplerini araştırmamız gerekir. Oruçlu olmak, açlık, diyet, bademcik, mide, bağırsak, ağız kuruluğu, metabolizma bozukluğu, iç hastalıkları yetmezliği örnek olarak ağız balık kokusu gibi kokuyorsa böbrek yetmezliği, aseton gibi kokuyorsa şeker hastalığından kaynaklanıyordur. Özellikle sinüs, akciğer ve karaciğerden kaynaklanabilir. Kötü ağız kokusundan muzdarip olanlar bu konunun üzerine gitmelidir.”
AĞIZ KOKUSUNA BİTKİSEL ÖNERİLER
Yetkin, ağız kokusunu giderecek bitkisel önerileri ise şöyle sıraladı:
“Kakule; Antiseptik olduğundan ağız kokusuna sebep olan bakterileri öldürebilecek kadar güçlüdür. Ağız kokusuna ben bunlardan çiğneyerek tüketmekteyim.
Okaliptüs; Bakterileri yok edici özelliği anlatılamaz. Hatta piyasada satılan ağız yıkama sıvılarının içinde okaliptüs mevcuttur. Kokuya neden olan bakterileri yok eder. Bunun yanında zencefil, nane, biberiye, fesleğen, lavanta, melisa, mayana, anason, solucan otu, zerdeçal, civanperçemi, tarçın, limon otu, limon yaprağı, kişniş, kekik gibi bitkilerin her biri nefesimizi temiz kokmasını sağlayabilir.
Maydanoz; Nefes kokusunu temizleyen son derece zengin kaynaktır. Yemeklerden sonra deneyin göreceksiniz.
Bergamot; Piyasada satılan ağız kokusu ürünlerinin bileşenlerinde bulunmaktadır. Antiseptik olduğu için ağız kokusu için çok iyi gelmektedir.
Ada Çayı: Maydanoz ve nane gibi ağız kokusuna çok iyi geliyor. Ağız yaralarına tavsiye ediyorum.
Dereotu: Dereotu ağızda çiğnedikten sonra ağızda güçlü bir reha hissedeceksiniz. Der otunun tohumu aynı keza çok iyi gelir ağız kokusuna temizleyecektir. ( Hamileler ara sıra kullanmalıdır.)
Kişniş: Kaynatıp suyunu ağız yıkama sıvısı gibi tüketebilirsiniz.
Anason: Çay gibi demlenip içebilirsiniz.
Karanfil: Güçlü anti bakteriyeldir. Ağız kokusunu giderir. Nefis kokmasını sağlar. Çay gibi tüketilebilir. Başka alternatifler ise; günde birer porsiyon 2 kez yoğurt yemek, elma, armut, havuç ve salatalık tüketmek ağız kokusunu güzelleştirir."